logo F1online.skF1online.sk

Leclercova óda na Verstappena: Veľmi ho rešpektujem za to, čo dosiahol v tejto sezóne

Charles Leclerc
© Scuderia Ferrari Press Office
Tomáš Masár
Tomáš Masár21. 10. 2022

Na začiatku sezóny to vyzeralo tak, že hlavným ašpirantom na titul bude Charles Leclerc, resp. sa očakával mimoriadne vyrovnaný súboj medzi ním a Maxom Verstappenom. Francúzsky hovoriaci pretekár však svoje doposiaľ posledné z trojice víťazstiev zaknihoval už v Rakúsku, zatiaľ čo jeho rival Verstappen sa na najvyšší stupienok postavil dvanásťkrát a z majstrovského titulu sa tešil už v Japonsku na okruhu Suzuka. Aj preto pred ním Leclerc sníma klobúk dolu.

Charles Leclerc zviedol s Verstappenom v aktuálnej sezóne množstvo súbojov – či už to bolo v Rakúsku alebo na iných tratiach. Monačan obdobné súboje ako teraz zvádzal s Holanďanom už počas ich juniorských čias v motokárach.

„Verstappen a ja máme zrelší vzťah ako vtedy,“ rozhovoril sa Charles Leclerc v exkluzívnom rozhovore pre RacingNews365.com. „Keď sme mali trinásť-štrnásť rokov, tak sme mali iný vzťah. Teraz je to úplne iné, ale už som povedal, že vzťah by bol napätejší, ak by sme boli na konci sezóny Formuly 1 a súťažili o body. Ale tak to chodí, je to súčasť športu.“

Bez ohľadu na ich spoločnú históriu prechováva 25-ročný pretekár voči svojmu súperovi veľký rešpekt. „Samozrejme, mám pred Maxom veľký rešpekt. Zvládol to veľmi dobre a ja ho uznávam za to, čo dosiahol. Keď sme jazdili v motokárach, snívali sme spolu o Formule 1 a teraz sme tu. Má titul a ja mám pred tým veľký rešpekt.“

Leclerc však v prvom rade nemal poraziť Verstappena. Hovorí sa, že vo Formule 1 je vaším hlavným súperom váš tímový kolega. Ak on vyhráva či zbiera pole positions, každý sa začne pýtať, prečo nevyhrávate aj vy a nezískavate prvé miesta na štarte, veď ste v rovnakom monoposte.

Leclerc svojho tímového kolegu na začiatku sezóny pravidelne zdolával, no akonáhle Španiel dosiahol svoje prvé víťazstvo vôbec v Silverstone, začal sa jeho náskok znižovať. Na porovnanie, Pérez bol v porovnaní s Verstappenom pomalší neustále, pričom priemerný výkonnostný deficit medzi nimi bol až šesť desatín.

Čo sa týka vzťahu medzi Leclercom a Sainzom, ten označil víťaz piatich pretekov za veľmi dobrý. „Môj vzťah s Carlosom je veľmi dobrý. Predtým, ako sme boli vo Ferrari, sme sa veľmi dobre nepoznali. Pred Ferrari sme sa veľa nerozprávali, okrem toho, keď mi povedal, že sníval o tom, že raz bude jazdiť vo Ferrari. Ale áno, náš vzťah je veľmi dobrý,“ potvrdil Leclerc.

V pretekoch sme, samozrejme, veľmi konkurencieschopní, ale spoločne veľmi dobre pracujeme na tom, aby sme pomohli tímu napredovať. Mimo trate podnikáme spolu veľa aktivít, takže naše puto sa tiež upevnilo.“

Leclerc získal počas sezóny deväť pódií oproti Sainzovým ôsmim. Čiastočne za to môže fakt, že sa pretekár jazdiaci s číslom šestnásť rýchlejšie adaptoval na monopost F1-75 a lepšie zachytil úvod do sezóny.

„Dúfam, že Carlos bude rýchlejší,“ uviedol Leclerc. „Myslím si, že sa skutočne zrýchľuje. Osobne sa, samozrejme, snažím byť vždy počas sezóny lepší a lepší. Pri pohľade na túto sezónu som sa v aute cítil hneď dobre. Počas testovacích dní odviedli moji inžinieri naozaj dobrú prácu a pripravili ma na prvé preteky. Približne som vedel, čo od auta chcem a prišlo to akosi prirodzene, vďaka čomu som sa na začiatku sezóny cítil v aute pohodlnejšie než Carlos. Nakoniec sa mu podarilo dostať do pohody a opäť zosilnel.“

Boj o druhé miesto v šampionáte jazdcov stále pokračuje. Do konca zostávajú ešte štyri preteky, pričom Pérez disponuje jednobodovým náskokom pred jednotkou Ferrari. Na otázku, či Scuderia prijme ťažké rozhodnutia, akým je napríklad tímová réžia, aby získala druhé miesto v súťaži jednotlivcov, zostal Leclerc vo vyjadreniach zdržanlivý.

„Nie som v pozícii, aby som od tímu niečo žiadal. A ak by som mal niečo také žiadať od svojho tímu, prediskutujem to so svojím tímom. Navyše nechcem to riešiť na verejnosti, pretože potom je z toho veľké haló. Tento rok by tímové réžie neboli rozhodujúce a ja nie som ten, kto prijíma tieto rozhodnutia. Je to na Mattiovi [Binottovi], ja sa len snažím dostať zo seba to najlepšie a ukázať sa,“ uzavrel Leclerc.

Súvisiace články

Diskusia