logo F1online.skF1online.sk

Leclerc: Úprimne, s touto sezónou som veľmi spokojný

Charles Leclerc
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 10. 2022

S Ferrari to na začiatku sezóny vyzeralo veľmi nádejne, ale na jej konci dosť biedne. Red Bull naštartoval svoj vývoj a Scuderii výkonnostne utiekol. Partička z Maranella však postrácala hromadu bodov aj z iných dôvodov, ako nedostatočná výkonnosť.

Okrem strategických, technických a ďalších problémov to boli aj jazdecké chyby. Sám Leclerc sa dopustil dvoch väčších, najprv sa roztočil a poškodil svoj monopost v Imole, kvôli čomu spadol z tretieho na šieste miesto a potom zopakoval jazdeckú chybu vo Francúzsku, keď ako líder pretekov poslal svoje Ferrari do bariéry.

Objavili sa názory, že chyby pilotov za volantom červených monopostov boli v tejto sezóne do značnej miery spôsobené tlakom vo vnútri tímu. Len si spomeňme, koľkokrát museli jazdci rozhodovať o vlastnej stratégii alebo ako sa Leclerc doprosoval tímu v Silverstone. Chyby v Imole a na Paul Ricard síce Charlesa pripravili o cenných 32 bodov, ale tie by mu v konečnom účtovaní aj tak nepomohli. Sám však hovorí, že tieto problémy neprišli ako dôsledok ďalších problémov nachádzajúcich sa mimo jeho kontrolu.

„Nemyslím si, že moje chyby prišli v dôsledku nutnosti niečo kompenzovať,“ povedal Leclerc v rozhovore pre portál RacingNews365.com.

„Bola v tom len samozrejmá motivácia zvládnuť to čo najlepšie, ako v Imole a potom tiež vo Francúzsku. Áno, skrátka som urobil chybu, ale myslím si, že sa to mohlo stať kedykoľvek v priebehu sezóny.“

„Ja sa snažím po celý čas tlačiť až na limit, takto prišla táto veľká chyba vo Francúzsku a predtým menšia v Imole. Už to nemôžem zmeniť. Mám však pocit, že sa o tom hovorí oveľa viac, ako by sa malo,“ hovorí monacký pretekár.

„Iste, bodový rozdiel je obrovský a došlo k bodovým stratám v niekoľkých pretekoch za sebou, takže v jednom okamihu bol každý náš krok pod drobnohľadom. Ako tím skrátka musíme lepšie zrealizovať naše nedeľné preteky. Na tom by sme mali pracovať,“ dodal Leclerc.

Napriek chybám a napriek neúspechu Ferrari však Charles hľadá pozitíva, čo je už takou jeho „ochrannou známkou“. Podľa niektorých to je odrazom jeho naivity, podľa iných jeho neochotou vyplakávať a kritizovať vlastný tím.

V tomto roku to bolo po prvýkrát v jeho kariére, čo sa ocitol v boji o titul a ako sám hovorí, so svojimi výkonmi je spokojný. „Úprimne povedané, s touto sezónou som veľmi spokojný,“ odpovedal na otázku, či by v tomto roku urobil niečo inak, keby mal tú moc.

„Samozrejme, vždy budeme hovoriť o mojich chybách v Imole a vo Francúzsku, ale v priebehu 23 pretekov – teraz ich máme príliš veľa – sa skôr či neskôr nejaké vyskytnú, zvlášť keď tlačíte až na limit.“

„Takže áno, vo Francúzsku som bol v tom okamihu asi príliš chamtivý a možno aj v Imole, keď bolo najlepším rozhodnutím zostať tam, kde som bol, ale ja som chcel niečo lepšie,“ hovorí Leclerc.

„Z jazdeckého pohľadu mi to ponúklo možnosť zapracovať na mnohých veciach, ktoré zvonku nevidieť. Snažíte sa pracovať na detailoch – nie na slabinách – a učíte sa na každých pretekoch. Takže nie, osobne by som toho veľa nezmenil,“ dodal.

Súvisiace články

Diskusia