logo F1online.skF1online.sk

Charles Leclerc sa stane majstrom sveta, veští manažér Verstappena

Charles Leclerc
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 10. 2022

Má pilot Ferrari Charles Leclerc všetky atribúty, aby sa jedného dňa stal majstrom sveta? Ako to už vo svete športu býva, aj monacký pretekár má svojich kritikov, no k tým sa určite neradí manažér Maxa Verstappena Raymond Vermeulen, podľa ktorého Leclerc určite má na to, aby jedného dňa dokráčal až na vrchol.

Napriek náročnej sezóne a taktiež nespochybniteľnému faktu, že časť stratených bodov ide aj na vrub Leclerca, nedá sa ani náhodou povedať, že hlavnou príčinou tohtoročného neúspechu Ferrari boli piloti stajne z Maranella. Celkom trefne to zhrnul sám Vermeulen v podcaste F1 Nation.

„Množstvo chýb, ktoré sa obom jazdcom Ferrari prihodilo, boli zrejme spôsobené tým, že ich monopost nemá takú stabilnú zadnú časť. Takto je auto trochu nepredvídateľné,“ povedal Vermeulen.

„Je zrejmé, že pri takejto nevýhode na to stačí zatlačiť o pár percent viac a ste blízko k limitu. Potom je ľahké urobiť chybu.“

„Ľahké je tiež ukázať prstom na jazdca, no keď dostane do rúk ten správny balík, podľa mňa je Charles určite budúci majster sveta. Musí však mať auto, ktoré mu to umožní,“ dodal Vermeulen.

Kritizovať je vždy ľahšie ako chváliť a Holanďan pilota Ferrari chválil. Poukázal pritom aj na skvelé Leclercove výkony v kvalifikácii, ktoré sa stali jeho ozdobou, no zatienil ich nedostatočný výkon jeho monopostu v pretekovom tempe.

„Niektoré jeho tohtoročné kvalifikačné víťazstvá boli jednoducho neuveriteľné, dokázal poskladať neskutočné kolá,“ hovorí Vermeulen. „Tiež si myslím, že mu nechýba pretekárske umenie, no keď máte počas pretekov väčšiu degradáciu pneumatík, ako jazdec toho veľa nezmôžete. Môžete byť aj ako Sergio Pérez, ktorý pri práci so zadnými pneumatikami patrí k najlepším.“

„V konečnom dôsledku potrebujete auto, ktoré funguje počas tej hodiny a pol. V priebehu väčšiny sezóny však Charles také auto nemal,“ dodal Vermeulen.

Súvisiace články

Diskusia