logo F1online.sk

Kritiky Schumachera sa nezdržal ani Gene Haas: Pripravil nás o majetok

Mick Schumacher v bariére
© FOM/Screenshot
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 10. 2022

Zostane Mick Schumacher v budúcom roku vo Formule 1? Šance nemeckého mladíka vyzerajú niekedy dobre, potom zas bledo. Aj keď sa zdá, že svojho tímového kolegu Kevina Magnussena dokáže v ostatnom období pravidelne porážať (hoci nezískal body), čelí ďalšej lavíne kritiky. Tentokrát od majiteľa stajne Geneho Haasa.

Americký tím ešte nerozhodol, kto bude v budúcom roku pretekať po boku Kevina Magnussena a práve sa dostávame do kľúčového obdobia, ktoré bude mať v tejto otázke rozhodujúci vplyv. Čaká nás tiež domáca veľká cena amerického tímu, čo znamená, že v garáži uvidíme aj majiteľa stajne. Ten bude mať na jazdecké zloženie v roku 2023 rozhodujúci vplyv, tým pádom aj na budúcnosť Micka Schumachera.

Gene Haas v nedeľu na pretekoch NASCAR v Las Vegas potvrdil, že jeho tím už hovoril aj s inými jazdcami, no o Mickovej budúcnosti vraj rozhodne sám Mick.

„Čakáme,“ povedal Haas, ktorého cituje AP. „Potrebujeme od neho nejaké body a snažíme sa mu dať čo najviac času, aby mohol ukázať, čo dokáže. Ak chce zostať, musí nám predviesť, že vie získať ďalšie body. Na to aj čakáme.“

Podobne ako šéf stajne Günther Steiner, ani Haas neobišiel tému Mickových nehôd, ktoré sa skloňovali už toľkokrát, že to zrejme nemusíme nijak pripomínať. Niekedy to totiž pôsobí dojmom, že vedenie Haasu viac zaujíma, koľko dokážu ušetriť na náhradných dieloch, než ako dokážu svoje auto zlepšiť a zrýchliť.

„Tento šport vám neumožňuje byť niečo ako nováčikovský jazdec – je to skrátka príliš drahé,“ prehlásil Haas. „Keď urobíte nejaké chyby pri výbere jazdca, stratégie alebo výbere pneumatík, bude vás to stáť milióny dolárov.“

„Myslím si, že Mick má veľký potenciál, ale pripravil nás o hotový majetok a zničil veľa áut, čo nás stálo veľa peňazí, ktoré skrátka nemáme. Keď nám prinesieš nejaké body, budeš jazdiť ako Verstappen a budeš ničiť autá, dokážeme sa s tým vysporiadať. Keď však jazdíte vzadu a spôsobujete škody, je to veľmi ťažké,“ hovorí Haas kriticky.

Na otázku, či má Schumacher posledné štyri preteky, aby Haas presvedčil, odpovedal majiteľ stajne veľmi zvláštne. „Keď vyhrá nasledujúce preteky, tak zostane. Niekde medzi tým je šedá zóna,“ povedal.

Na záver treba pripomenúť, že Haas nechce nováčikov, takže potenciálnou náhradou zaňho by musel byť niekto skúsený, napríklad Nico Hülkenberg či Antonio Giovinazzi.

Súvisiace články