logo F1online.sk

FIA sľubuje dôkladné prešetrenie žeriava na trati (+VIDEO)

Źeriav na trati pri odpratávaní monopostu Carlosa Sainza
© The Himalayan Rider/YT:Screenshot
Milan Kubala
Milan Kubala10. 10. 2022

Riaditeľstvo pretekov sa v Japonsku dostalo pod ostrú paľbu kritikov. Vyčítali jej, že na trať poslala žeriav v takmer nulovej viditeľnosti, na zmáčanej trati a tesne pred vyvesením červenej vlajky. FIA preto reaguje a sľubuje, že vec prešetrí.

Viacero jazdcov na čele s Pierreom Gaslym, Sergiom Pérezom, Nicholasom Latifim či Sebastianom Vettelom zostalo zarazených, keď na trati zbadali žeriav. Okamžite o tom informovali svoje tímy a Pierre Gasly pridal aj pár ostrých odkazov.

Odpratávanie monopostu Carlosa Sainza zas mnohým pripomenulo ročník 2014 a nešťastnú nehodu Julesa Bianchiho. FIA aj po nej spustila dôkladné vyšetrovanie a vypracovala správu, ktorej sa mala do budúcna držať. V nedeľu však na ňu “zabudla”.

Vo výsledkoch vyšetrovania sme sa vtedy dozvedeli, že FIA uvažovala aj nad zvýšením ochrany monopostov či zavedením akýchsi ochranných “bariér” po obvode žeriava, no zhodnotila, že ani to by neprinieslo želaný účinok.

“Žiaden z uvedených prístupov nie je praktický, keďže pri nehode pôsobia veľké sily, keď 700-kilogramové auto narazí do šesťtonového žeriava. Monopost F1 skrátka nemá dostatočne veľké nárazové štruktúry, aby absorbovali energiu po takomto náraze bez zničenia monokoku,” vysvetľovali vtedy odborníci z FIA. Najdôležitejšie opatrenie je to nasledovné: “Preto je nutné vyhnúť sa situácii, keď by auto narazilo do žeriava alebo maršalov pracujúcich okolo neho.”

Ak sa o to FIA v nedeľu usilovala, tak veľmi nemotorne. Takto totiž minimalizácia rizika nevyzerá. Žeriav nebol ani niekde v štrku za traťou, ale približne polovicou svojho objemu zasahoval za bielu čiaru. “Takéhoto niečo by sme nemali byť svedkami,” zdôraznil Charles Leclerc po pretekoch. “V roku 2014 sa tu niečo stalo, to vieme všetci. Mali by sme sa z toho poučiť.”

Federácia reagovala vyhlásením, že “odpratávanie monopostov počas výjazdu safety caru alebo červenej vlajky je štandardná procedúra”, no berie do úvahy aj reakcie jazdcov a spustí vyšetrovanie.

“V dôsledku špecifických okolností a tiež berúc do úvahy odozvu zo strany viacerých jazdcov FIA spustila dôkladné vyšetrovanie udalostí vrátane nasadenia žeriava počas VC Japonska,” stojí v ňom. “Toto je súčasťou bežnej procedúry v rámci debriefingov a analýz všetkých pretekových incidentov, aby sme zabezpečili priebežné zdokonaľovanie procesov a procedúr.”

FIA podobným spôsobom vyšetrovala prítomnosť žeriava vo výbehovej zóne aj po VC Turecka 2020. Vtedajší riaditeľ pretekov Michael Masi skonštatoval, že “to nie je scenár, ktorého by sme chceli byť svedkami” a že FIA “prešetrí procedúry, aby sa do budúcnosti minimalizovala pravdepodobnosť podobných incidentov”.

Súvisiace články