logo F1online.sk

FIA pri písaní pravidiel o bodoch spravila chybu, myslí si Horner

Max Verstappen oslavuje druhý titul
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala9. 10. 2022

A teraz si predstavte, že by sa takto skončila posledná veľká cena sezóny, v ktorej by sa rozhodovalo o držiteľovi majstrovského titulu. Jediné šťastie, že už v jazdeckom šampionáte nebolo o čom, pretože FIA podľa šéfa Red Bullu Christiana Hornera nespísala pravidlá tak, ako sa dohodla s tímami. Takto sme sa aspoň vyhli kontroverzii, o ktorej by sa opäť hovorilo celú zimu.

Keď si televízia Sky Sports po pódiovej ceremónii odchytila športového poradcu Red Bullu Helmuta Marka, stále netušil, ako je možné, že Max Verstappen sa stal majstrom sveta. “Naši analytici nám povedali, že potrebujeme ešte jeden bod. Toto je veľké, ale príjemné prekvapenie.”

Zdá sa totiž, že s výnimkou FIA nikto vrátane tímov, reportérov, novinárov a fanúšikov nepochopil pravidlá. Podľa Christiana Hornera tímy tušili, čo sa v nich má písať, no zrejme sa na ich konečnú podobu v písomnej forme nikto nepozrel okom právnika.

Hoci sa pravidlá menili v reakcii na minuloročné preteky v Belgicku, až do dnešných pretekov v Japonsku si nik neuvedomil, že čiastočné body sa udeľujú len v pretekoch, ktoré nemôžu byť reštartované. Je teda jedno, či sa po zelenej vlajke odjazdí jedno kolo alebo všetky, FIA po novom rozdáva plné body.

Red Bull preto po udelení päťsekundovej penalizácie pre Charlesa Leclerca stále netušil, že Verstappen je majstrom sveta. Aj momenty, ktoré nasledovali, boli dosť rozpačité. Holanďan sa musel pred pódiom uisťovať, že je naozaj dvojnásobným šampiónom.

“Ja si myslím, že to je chyba,” rozhovoril sa Christian Horner pri pokuse vysvetliť pravidlá tak, ako ich interpretoval Red Bull. “Myslím si, že toto je chyba, ktorá po minuloročných pretekoch v Spa nebola zahrnutá, teda že pravidlá neboli celkom upratané.”

“My sme boli silno presvedčení, že až po odjazdení 75 percent dĺžky pretekov sa budú udeľovať plné body. Mali sme teda pocit, že nám jeden chýba. Ale nakoniec Checov manéver na Charlesa spečatil Maxov šampionát. Mohli ste vidieť to prekvapenie na jeho tvári a na tvárach celého tímu. Ale bolo to úžasné prekvapenie,” pripustil jeden z najskúsenejších bossov v efjednotke.

Ani vo Ferrari presne netušili, ako sa budú rozdávať body. Rovnako ako v Red Bulle, ani oni nečakali, že sa Verstappen stane majstrom sveta. “Boli sme zmätení a mysleli sme si, že sa nebude udeľovať plný počet bodov,” priznal Mattia Binotto. “Naše počiatočné výpočty teda hovorili, že ešte nie je majstrom sveta.”

Keby Charles Leclerc nemal len čisto matematickú šancu na zisk titulu, zrejme by Ferrari kládlo väčší odpor, no takto jeho šéf len mávol rukou. “Napokon sme dostali objasnenie a toto objasnenie je v poriadku. Akceptujeme ho, takto to funguje. Je majstrom sveta, je to jasné.”

A že nejde o žiadnu náhodu, ale pravdepodobne skutočne došlo k chybnému spísaniu pravidiel, naznačuje aj ďalšia výpoveď. Andreas Seidl kvituje slová Christiana Hornera, Helmuta Marka aj Mattiu Binotta.

“Body dnes neboli rozdané tak, ako sme to čakali. Toto nebol zámer FIA a tímov. Avšak, zdá sa, že sme všetci prehliadli túto dieru v pravidlách, a preto sme za ňu všetci zodpovední. Znamená to, že nabudúce budeme musieť odviesť lepšiu prácu,” zhodnotil Andreas Seidl.

Christian Horner napokon doplnil, že si je “istý” tým, že teraz budú tímy komunikovať s FIA o náprave. Mattia Binotto zas povelí oddelenie, ktoré má na starosti športové pravidlá, aby si ich ešte pozornejšie preštudovalo.

“Musíme si to preveriť u našich chlapcov na športovom, ako to bolo jasne chápané, aké boli závery a čo nakoniec bolo spísané v pravidlách, resp. ako boli interpretované v porovnaní so zámerom,” pokračoval Binotto. “Je to detail, no zároveň bod, ktorý budeme musieť do budúcna objasniť, čo je vlastne jeho skutočným cieľom. Nerobí mi to však veľké starosti a ani nie som sklamaný. Akceptujeme interpretáciu FIA, poďme to prehodnotiť, prediskutovať, no dnes nedospejem k žiadnemu záveru.”