logo F1online.skF1online.sk

V McLarene si užívajú úsmev na oboch stranách garáže i skok pred Alpine

Lando Norris
© Motorsport Images/McLaren Media Centre
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl2. 10. 2022

McLaren vyrovnal svoje jednorazové bodové maximum v sezóne a predovšetkým preskočil Alpine na štvrtom mieste Pohára konštruktérov. V britskej stajni sa tentoraz mohli usmievať obe strany garáže, veď Daniel Ricciardo predviedol perfektnú stíhaciu jazdu.

Austrálčan štartoval zo šestnásteho miesta, no hneď v prvom kole získal tri pozície k dobru. Ricciardo v premenlivých podmienkach zvyčajne až tak neexceluje, no dnes predviedol trpezlivú jazdu, vďaka ktorej sa aj s trochou šťastia v podobe vhodne načasovanej zastávky v boxoch prepracoval na skvelé piate miesto.

Pre Ricciarda je to prvé umiestnenie v TOP5 od Saudskej Arábie 2021. „Toto sme potrebovali,“ pousmial sa skúsený austrálsky pilot, ktorý stále nemá angažmán pre budúci ročník. Dnešným výkonom sa opäť pripomenul.

„V top päťke som bol naposledy minulý rok v Saudskej Arábii, odkedy ubehlo fakt veľa času. Je smutné, že som nič také tento rok nezažil, no vieme, aký to je rok. Dnes sa ku mne otočilo aj šťastie,“ naráža Daniel Ricciardo na moment prezutia z intermediálok na sliky. McLaren pri oboch jazdcoch počkal o kolo neskôr než ostatní, pričom práve na toto kolo pripadol safety car po nehode Júkiho Cunodu. Obaja jazdci teda oproti konkurencii ušetrili čas a Ricciardo aj pozície k dobru.

„Prezuť na sliky ešte skôr znelo lákavo, no my sme si počkali na našu chvíľu. Pri safety care počas nehody Cunodu sme oproti ostatným získali priam masívne. Dostali sme sa do dobrej situácie. Pre tím je to veľký deň. Odchádzame šťastní, teším sa už do Japonska,“ uzavrel Ricciardo.

Lando Norris po sobote avizoval, že sa bude viac brániť než pozerať pred seba. Väčšinu pretekov to tak aj bolo, keď dlho a úspešne odrážal útoky Maxa Verstappena. Po prezutí na sliky však nakrátko útočil aj na tretieho Carlosa Sainza. Druhé pódium sezóny sa na pár kôl zdalo blízko.

„Snažil som sa prejsť cez Carlosa. Rozbiehal sa dosť pomaly, netuším, prečo. Prekvapilo ma, že som sa s ním dokázal takto držať. Aj keby som však bol o sekundu na kolo rýchlejší, na tejto trati by som ho nikdy nepredbehol. Videli ste, že Max to skúsil na mňa, a šiel hneď mimo. Možno na konci by som mal šancu,“ skonštatoval Lando Norris, ktorý sa však tešil aj z výborného štvrtého miesta. Opäť odjazdil prakticky bezchybné preteky a predviedol veľmi dobrú defenzívu voči Maxovi Verstappenovi, ktorého dohnal až k veľkej chybe.

„Boli sme šikovní, čo sa vyplatilo mne i Danielovi. Štvrté a piate miesto ďaleko prevýšili naše očakávania. Maximalizovali sme výsledok v pretekoch, v ktorých mali ostatní problémy. Zo začiatku to vyzeralo ako jeden z našich najhorších víkendov, končí ako jeden z najlepších,“ usmieval sa britský mladík.

McLaren v Singapure predstavil balíček vylepšení určených už aj smerom k roku 2023. Zatiaľ s nimi jazdil len Lando Norris, no ako avizuje šéf tímu Andreas Seidl, v Japonsku sa to zmení.

„Urobili sme správne rozhodnutia, boli sme trpezliví a mali sme dve spoľahlivé autá. Musím sa pristaviť pri Danielovi. On i jeho strana garáže pracovali tak tvrdo a ukázali toľko odhodlania…Veľmi sa teším z jeho dnešného výsledku. Ešte nad výsledkom je skutočnosť, že upgrade na Landovom aute fungoval podľa očakávaní, čo je veľké pozitívum. V Japonsku ho plánujeme nasadiť na oba monoposty,“ skonštatoval Andreas Seidl.

Súvisiace články

Diskusia