logo F1online.sk

Nicholas Latifi končí vo Williamse!

Nicholas Latifi
© Twitter/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 9. 2022

Cesty Nicholasa Latifiho a tímu Williams sa po tejto sezóne rozídu. Kanadský pretekár uzatvára svoje tohtoročné pôsobenie v stajni z Grove, ktorá Alexandrovi Albonovi nájde pre budúcu sezónu nového tímového kolegu.

Syn kanadského miliardára prišiel do tímu na začiatku sezóny 2020. Po úspešnom pôsobení vo Formule 2 si aj s prispením otcových miliónov vybojoval zmluvu s touto tradičnou stajňou, ktorá sa v tom čase topila vo finančných problémoch. Peniaze jeho otca pomohli Williams zachrániť, ale neudržali pri kormidle rodinu sira Franka Williamsa, ktorý sa napokon rozhodol tím predať.

Od augusta 2020 má Williams nového majiteľa a začal reštrukturalizáciu. So stabilným financovaním už nie je potreba kanadských miliónov taká akútna a Williams pod vedením nového šéfa Josta Capita dáva najavo, že bude hľadať kvalitu, nie financie. To ostatne potvrdilo angažovanie Alexa Albona, záujem o Oscara Piastriho, ktorý mal prísť do tímu na „hosťovanie“ z Alpinu či náznaky, že by v budúcom roku mohol nasadnúť do kokpitu americký nováčik Logan Sargeant.

Napriek početným špekuláciám nebol Latifiho osud definitívne spečatený. Až doteraz. Len necelé dva týždne po tom, čo ho v Monze poľahky porazil novic Nyck de Vries, ktorý na poslednú chvíľu zaskakoval za Alexa Albona, Williams oznámil, že po tejto sezóne nepredĺži s Latifim spoluprácu.

Tím sa mu vo svojom tlačovom stanovisku poďakoval za tri spoločné roky, 55 veľkých cien (do konca sezóny pridá ešte šesť) a sedem majstrovských bodov. „Po potvrdení Alexa Albona, ktorý s tímom bude pokračovať aj v budúcom roku, Williams včas oznámi svoju kompletnú jazdeckú zostavu na rok 2023,“ uviedla stajňa z Grove vo svojom stanovisku.

„Rád by som využil túto príležitosť a poďakoval sa všetkým ľuďom v tíme Williams Racing – na trati i v továrni – za tieto tri roky. Môj debut v F1 bol posunutý kvôli globálnej pandémii, ale nakoniec sme sa v Rakúsku rozbehli, a hoci sme spoločne nedosiahli výsledky, v ktoré sme dúfali, aj tak to bola fantastická cesta,“ uviedol Latifi.

„Zisk mojich prvých bodov vlani v Maďarsku je okamihom, na ktorý nikdy nezabudnem a do ďalšej kapitoly mojej kariéry sa posuniem so skvelými spomienkami na čas strávený s týmto oddaným tímom. Viem, že všetci sa budeme spoločne snažiť až do konca sezóny,“ dodal kanadský pretekár.

„V mene celého tímu by som sa chcel Nicholasovi veľmi poďakovať za tri roky jeho tvrdej práce s Williamsom. Je to skvelý tímový hráč, ktorý má skvelý prístup k svojim kolegom aj práci. V celom podniku je obľúbený a rešpektovaný. Náš spoločný čas sa teraz chýli ku koncu, ale viem, že sa bude maximálne snažiť, aby sme do konca sezóny maximalizovali naše výsledky. Do budúcna mu prajeme veľa šťastia v kokpite i mimo neho,“ povedal šéf Williamsu Jost Capito.

Meno Latifiho nástupcu tak zatiaľ nepoznáme. Posledné špekulácie hovoria o Loganovi Sargeantovi, ktorý však ešte musí počkať do konca sezóny. Ešte totiž nemá úplne isté, že získa potrebných 40 bodov na zisk superlicencie. Možno aj preto, že „Plánom A“ Williamsu je Sargeant, musí tím počkať na vývoj sezóny vo Formule 2.