logo F1online.sk

Hamilton: Posúvať sa poradím zozadu je tisíckrát zábavnejšie

Júki Cunoda pred Lewisom Hamiltonom a Mickom Schumacherom
© LAT Images/Pirelli F1 Press Area
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 9. 2022

Nebudeme si klamať, Lewis Hamilton má v zbierke veľmi veľa víťazstiev a niektoré z nich dosiahol pomerne jednoducho. Iné však boli skutočne vydreté. Britský šampión v tejto sezóne častejšie okúsil situácie, na ktoré nebol z minulých rokov svojej kariéry zvyknutý. Naposledy sa v Monze predieral skrz štartové pole z devätnásteho miesta a sám uznáva, že takto je to oveľa väčšia zábava.

Štartovať z posledného radu a prebíjať sa poradím dopredu, niečo také Lewis Hamilton v ostatných rokoch nezažíval často. V tejto sezóne sa však jeho tímu nepodarilo postaviť najrýchlejšie auto, preto sa sedemnásobný šampión niekoľkokrát ocitol v situácii, na akú nebol zvyknutý. Napríklad aj minulý víkend v Monze, keď sa kvôli výmene komponentov pohonnej jednotky musel prebíjať poradím dopredu z devätnásteho miesta na štarte.

„Takto je to tisíckrát zábavnejšie,“ prehlásil Hamilton po skončení Veľkej ceny Talianska. „Keď som začínal na motokárach, jazdil som s jednou veľmi starou. Bola celá poohýnaná a vždy sme museli štartovať zozadu na starých gumách. To ma vždy bavilo.“

„Zviesť všetky tieto súboje po štarte zo zadných pozícií je oveľa zábavnejšie ako odštartovať z prvého miesta a postupne sa odpútať. Je to úplne odlišná výzva, ale oveľa radšej mám takéto súboje.“

„Keď za takých okolností dokážete zvíťaziť, je to úplne iný pocit a cítite hrdosť za všetkých. Páči sa mi myšlienka, že sa musím posúvať poradím dopredu. Bol to pocit, akoby som stúpal po rebríku,“ dodal Hamilton.

Ten od úvodu trochu zaostával za Carlosom Sainzom, ktorý štartoval tesne pred ním. Španielsky pretekár sa na svojom Ferrari posúval poradím omnoho rýchlejšie a dokonca si brúsil zuby na Georgea Russella na treťom mieste. Určite netušil, že naňho si zas brúsi zuby Hamilton.

„Mäkké pneumatiky začali trochu odchádzať a myslím, že oni zastavili pre čerstvé. Ja som v boxoch nebol, takže by som ho zrejme nedokázal predbehnúť, ale aj tak som si užíval všetky tie súboje s ostatnými. Rozhodne to bola výzva,“ hovorí Hamilton.

„Prirodzene, že ako pretekár chcete viac času, chcel som vyzvať Ferrari predo mnou a zistiť, či by sa mi podarilo získať ďalšiu pozíciu. Pri spätnom pohľade však musím uznať, že to nakoniec skončilo dobre. Som naozaj vďačný, že sa mi z posledného radu podarilo takto posunúť,“ dodal sedemnásobný šampión.