logo F1online.sk

Capito by Nycka de Vriesa rád privítal vo Williamse: Je to na ňom

Jost Capito a Nyck de Vries
© Twitter/Williams
Milan Kubala
Milan Kubala12. 9. 2022

Nyck de Vries zažil debut ako hrom. Hneď vo svojich prvých pretekoch vo Formule 1 bodoval, čím si spravil skvelé meno u fanúšikov, ale hlavne si ním vypýtal sedačku vo Williamse. Jeho šéf Jost Capito dokonca po pretekoch vyhlásil, že je otvorený Holanďanovmu príchodu.

Po zisku majstrovského titulu v roku 2019 sa Nyck de Vries zaradil medzi tých smoliarov, ktorí na ponuku z Formuly 1 čakali márne. Čerstvo odídený z jazdeckej akadémie McLarenu sa dočkal aspoň ponuky od Mercedesu vo Formule E, kde sa hneď vo svojej debutovej sezóne stal šampiónom. Medzitým si plnil úlohy testovacieho a rezervného jazdca Mercedesu, vďaka čomu sa mu konečne naskytla možnosť odjazdiť veľkú cenu F1.

Rodák z mesta s krkolomným názvom Uitwellingerga sa príležitosti chopil všetkými desiatimi. S monopostom Williamsu sa v priebehu jedného jediného tréningu skamarátil viac ako Nicholas Latifi za celý rok. Neporazil ho však len v kvalifikácii, ale totálne ho deklasoval aj v pretekoch, v ktorých dokonca získal pre svoj tím dva body a Kanaďana odsunul na smutnú 21. priečku jazdeckého šampionátu.

Fanúšikovia na sociálnych sieťach preto žiadajú Williams, aby sa s Latifim čím skôr rozlúčil. Po sezóne k tomu možno aj dôjde. Výkonný riaditeľ Williamsu Jost Capito po pretekoch netajil záujem o Nycka de Vriesa, ktorý by mohol v budúcej sezóne pôsobiť po boku Alexa Albona.

“Nycka už nejakú dobu poznám, sme priatelia,” prezradil Jost Capito v rozhovore pre Viaplay. “Samozrejme, vždy je na našom zozname, no na druhej strane má aj iné záväzky.”

Holanďan je viazaný Mercedesu, no ten zrejme nebude mať žiaden problém s tým, ak bude jazdiť vo Williamse. Vo svojom tíme totiž preňho nemá miesto. “Ono je to v podstate na ňom. Už ukázal, čo vo Formule 1 dokáže,” pokračoval šéf stajne z Grove. “A neprekvapil ma. Mal som vysoké očakávania, veľmi vysoké, a on ich dokonca prekonal.”

“On však musí prísť na to, ako bude vyzerať jeho budúcnosť. Potom sa od toho odrazíme,” doplnil Capito, ktorý týmito slovami de facto ponúkol de Vriesovi sedačku.

Avšak, kým doteraz si de Vries len márne hľadal miesto, teraz sa oňho možno strhne bitka. Hovorí sa o tom, že sa mu núka aj Alpine, ktorý stále hľadá náhradu za Fernanda Alonsa a Oscara Piastriho. Pôvodne mal vo francúzskom tíme jazdiť Pierre Gasly, ale dohoda s Red Bullom stála a padala na tom, či Colton Herta dostane superlicenciu. FIA však naznačuje, že nad svojimi vlastnými pravidlami nebude prižmurovať oči.

Magazín The Race informuje o tom, že Alpine si medzi VC Talianska a VC Singapuru zarezervoval Hungaroring na súkromné testy s monopostom z roku 2021, v ktorom chce preveriť svojich kandidátov vrátane Nycka de Vriesa a pravdepodobne aj Jacka Doohana. A ak Gasly skutočne nepríde do tímu, Alpine má vraj v merku aj Nica Hülkenberga.

Alpine nechcel komentovať svoj súkromný testovací program s vlaňajším monopostom, no výkonný riaditeľ Alpinu Laurent Rossi pripúšťa, že výberové konanie môže zahŕňať aj priame porovnávacie jazdy na trati. Všetko má na starosti Otmar Szafnauer.

Rossi však upozorňuje, že celý proces bude trvať pár týždňov, keďže Alpine nie je v časovej tiesni. Vyvstáva otázka, či bude Williams ochotný tak dlho čakať. Hrozí totiž, že ak by de Vries dostal ponuku aj od Alpinu, mohol by si vybrať francúzsky tím, ktorý má väčší potenciál.

Súvisiace články