logo F1online.sk

Ricciardo: Všetko sa zrazu vyplo

Daniel Ricciardo pred Maxom Verstappenom
© Motorsport Images/McLaren Media Centre
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl12. 9. 2022

Danielovi Ricciardovi chýbalo len pár kôl, aby prvýkrát od júlových pretekov vo Francúzsku opäť bodoval. V najnevhodnejšej možnej chvíli ho však zradila jeho pohonná jednotka. Austrálčanovi zostali len oči pre plač.

Odstúpenie Daniela Ricciarda zo 46. kola vyvolalo neskorý safety car, pod ktorým sme dojazdili nedeľné preteky. Samotný pilot nemohol ovplyvniť to, že zastavil na pomerne nešťastnom mieste. „Keď som sa nachádzal v zákrute Lesmo 1, tak sa všetko jednoducho vyplo. Auto sa zaseklo na štvrtom prevodovom stupni. Snažil som sa ešte zatočiť čo najviac dovnútra. Aj pre mňa peši bolo ťažké nájsť východ z trate, neviem, asi bol niekde za mnou. Nemohol som s tým urobiť nič viac, auto bolo skrátka vypnuté,“ povedal Daniel Ricciardo.

McLaren po pretekoch potvrdil, že za náhlym odstúpením austrálskeho pilota bol únik oleja. Veľká škoda, že to prišlo práve v deň, keď mala britská stajňa našliapnuté na dvojité body. Ricciardo sa dlho držal na ôsmej priečke, keď odrážal útoky Pierra Gaslyho.

Krátko po štarte bol dokonca tretí. „Bolo pekné štartovať vpredu. Lando mal slabý štart, takže sa mi podarilo dostať sa pred neho a nakrátko som bol tretí. Ďalšie pódium by bolo skvelé. Proti Maxovi som však nemal šancu. Snažil som sa dostať do rytmu a udržať sa na štvrtom mieste, no neboli sme dostatočne rýchli,“ povzdychol si 33-ročný rodák z Perthu, ktorý však odvádzal cennú prácu pre tím, keď držal za sebou viaceré monoposty zo stredu poľa a na diaľku pomáhal Landovi Norrisovi, ktorý na rozdiel od neho natiahol stint na strednej zmesi.

„Zameral som sa na defenzívu pred Gaslym, ktorý bol o niečo rýchlejší, no darilo sa mi ho držať za sebou. Prial by som si však ukázať ešte viac. Preteky boli pomerne rušné. Až do chvíle, keď sa mi konečne podarilo nájsť rytmus na tvrdej zmesi, a zrazu sa mi motor úplne vypol… Bolo by pekné získať nejaké body, asi nám to však nebolo súdené,“ skonštatoval Ricciardo.

McLaren nevyužil šancu stiahnuť stratu na štvrtý Alpine. Šesť podujatí pred koncom stráca na francúzsku stajňu 18 bodov, čo bude ťažké dohnať. „Odchádzame so zmiešanými pocitmi. Pozitívom je, že sme mali rýchlosť. V nedávnej minulosti nám pritom nízky prítlak v kombinácii s teplým počasím nevyhovovali. Na druhej strane nás mrzí vypadnutie Daniela, prišli sme o cenné body. Landovo siedme miesto potvrdzuje, že sme boli počas víkendu v Monze štvrtým najrýchlejším tímom,“ vyhlásil šéf tímu Andreas Seidl.