logo F1online.sk

Verstappen to nemal ťažké: Mali sme skrátka lepšiu rýchlosť

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala11. 9. 2022

Pred letnou prestávkou to bolo medzi Red Bullom a Ferrari vyrovnané aspoň z hľadiska výkonnosti, no dnes už neplatí ani to. Max Verstappen aj v Taliansku jednoznačne ukázal, čoho je schopný. S Charlesom Leclercom si poradil ľavou zadnou z jednoduchého dôvodu; jeho Red Bull bol skrátka rýchlejší.

Strata piatich priečok nestačí na to, aby sa Max Verstappen mal znepokojovať. Určite nie na okruhu, na ktorom sa dá celkom dobre predbiehať. Líder šampionátu “vymazal” svoj trest už po piatich kolách predbiehacím manévrom na Georgea Russella. Tam sa zaujímavá časť Verstappenových pretekov skončila. Nasledoval totiž krátky proces s Charlesom Leclercom, ktorému nedal šancu.

Prekvapilo Verstappena, že sa tak rýchlo dostal za zadné krídlo Ferrari? “Áno. Štart nám veľmi pomohol. Lando odštartoval naozaj nanič,” vysvetľuje Holanďan, ktorý bez boja získal pozíciu na úkor pilota McLarenu.

Obavy z vláčika, aký sa napríklad vytvoril za Danielom Ricciardom, boli zbytočné, rovnako tak obavy z rýchlosti Ferrari, ak Red Bull vôbec nejaké mal. “Potom sme mali čisté prvé kolo, veľmi rýchlo sa mi darilo dostať cez autá predo mnou. Vyšvihol som sa späť na druhé miesto. Mali sme skrátka lepšiu rýchlosť.”

Red Bull mal skutočne dobré tempo. Pôsobil oveľa lepším dojmom ako v kvalifikácii, čo má svoj dôvod. “Auto sme nastavili na preteky. Dúfali sme, že to prinesie svoje ovocie a skutočne ho prinieslo.” Za prácu s pneumatikami má jednotku.

V závere pretekov mohol Maxa Verstappena trochu vystrašiť výjazd safety caru, no tentoraz sa nemal čoho báť. “Ja som mal nové mäkké pneumatiky, takže to vyzeralo dobre,” pousmial sa bezstarostne. Charles Leclerc mal totiž takú stratu, že Verstappen mohol zastaviť bez toho, aby sa bál straty prvej priečky.

Šampionát je už takmer rozhodnutý. Max Verstappen môže spečatiť zisk svojho majstrovského titulu už v Singapure, pokiaľ získa o aspoň 22 bodov viac ako Charles Leclerc. Z takej dominancie naskakuje až husia koža; získať titul na šiestych pretekoch od konca je obrovský prejav sily.

Čo hovorí na potenciálnu singapurskú oslavu titulu? “Budem na to potrebovať aj trochu šťastia. Ale nemyslím na to. Chcem ísť do Singapuru s tým, že sa tam pokúsim vyhrať a zabaviť sa. Máme skvelý ročník, za čo by sme mali byť vďační a mali by sme si to užiť.”

V súvislosti s Red Bullom sa ešte spomínalo nové odľahčené šasi. Ale ktovie, či ho býci predstavia a radšej nepresunú zdroje do vývoja. “Ak mám byť úprimný, nepočul som nič o tom, že by sme ho mali predstaviť. Veľmi rád zostanem pri tom, čo mám teraz k dispozícii. Mám dobré šasi. Len pokračujme!”