logo F1online.skF1online.sk

De Vries mal robiť experta F1 TV, napokon skončil v aute a porazil Latifiho

Nyck de Vries
© Twitter/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 9. 2022

Nyck de Vries zažil svoju dlho očakávanú premiéru vo Formule 1. Kvôli zdravotným problémom Alexa Albona naskočil do kokpitu Williamsu a s limitovaným časom v aute sa v tvrdej konkurencii nestratil. Dokázal poraziť tímového kolegu Nicholasa Latifiho, ktorý tak musí prehrýzť ďalšiu nepríjemnú prehru.

Pre de Vriesa to nebola úplne hladká kvalifikácia. Jeho záverečný pokus v Q1 bol síce veľmi kvalitný, ale kvôli traťovým limitom o svoj čas prišiel. Pomohlo mu aj to, že Latifi urobil vo svojom poslednom pokuse chybu a kolo ani nedokončil. De Vries sa tak tešil z postupu do Q2, kým Latifi zostal uväznený v Q1.

V druhej časti kvalifikácie prišla z Holanďanovej strany ďalšia drobná chyba, keď zablokoval zadné pneumatiky a nevošiel sa do štvrtej zákruty. Ani jeho záverečný pokus v Q2 tak nebol vydarený. Jeho prvý čas však stačil na prekonanie Kuan-jü Čoua a trináste miesto.

Celkom slušné na pilota, ktorý mal tento víkend pôsobiť „iba“ ako expert vo vysielaní F1 TV. „Mali sme spolu robiť predkvalifikačnú šou, nie?“ smial sa de Vries otázke Willa Buxtona, ktorý ho po sobote spovedal. „Ráno som sa na to pripravoval, robil si kávu, kašu a všetko, ale veci sa obrátili veľmi rýchlo. Dozvedel som sa o tom iba asi hodinu a pol predom, takže sa to všetko dialo veľmi rýchlo.“

„Tím však bol fantastický, veľmi mi pomohli a pekne ma privítali. Samozrejme, dúfam, že Alex sa uzdraví a rýchlo sa vráti,“ hovorí holandský pretekár.

„Pokiaľ ide o mňa, tak ja so sebou nie som nikdy spokojný. Myslím si, že sa mi podarilo zopár dobrých kôl, najmä môj druhý pokus v Q1 bol dosť dobrý, ale stále som mal pocit, že ho dokážem zlepšiť. Potom sme urobili nejaké zmeny v Q2, ktoré príliš nefungovali a príprava pneumatík bola v premávke komplikovaná. Ešte som k tomu v záverečnom pokuse omylom stlačil gombík, ktorý posunul brzdný balans, takže preto som stratil kontrolu nad zadnou časťou v štvrtej zákrute,“ opisuje svoju prvú kvalifikáciu v kariére de Vries.

„Som kvôli tomu trochu sklamaný, ale myslím si, že tento výsledok môžem prijať,“ dodal.

Ten si na svoje konto pripísal trochu bizarný historický zápis. Stal sa totiž prvým jazdcom od roku 1978, ktorý v rámci jedného víkendu jazdil za dva rôzne tímy, keďže v piatok absolvoval prvý voľný tréning s Aston Martinom. Pred 44 rokmi to bolo taktiež v Monze a postaral sa o to Harald Ertl, ktorý jazdil najprv za Ensign, potom za ATS.

Súvisiace články

Diskusia