logo F1online.skF1online.sk

Leclerc: Musíme sa pokúsiť vyhrať každé preteky, šanca na titul stále žije

Charles Leclerc
© Twitter/Scuderia Ferrari
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková1. 9. 2022

Nádej Charlesa Leclerca na zisk premiérového titulu sa pomaly rozplýva. Pretekár Ferrari však ešte flintu do žita nehádže. Hovorí, že kým bude existovať aspoň matematická šanca, tak to nevzdá. Naplniť svoje slová môže už počas najbližších pretekov v Holandsku.

Po tom, ako mal Leclerc po prvých troch veľkých cenách náskok 46 bodov pred úradujúcim šampiónom Maxom Verstappenom z Red Bullu, sa karta obrátila. Monačan už teraz stráca na lídra šampionátu priepastných 98 bodov. K tomu prispelo viacero faktorov od nespoľahlivosti, cez zlé strategické rozhodnutia až po vlastné jazdecké chyby.

Napriek súčasnej situácii však Leclerc odmieta hodiť uterák do ringu. „Neviem, koľko bodov delí Maxa a mňa. Prestal som to počítať, ale je to veľa. Keď sa na to pozrieme realisticky, bude to veľmi ťažké, ale matematicky je to stále možné, takže v titul budem veriť až do konca. Ale povedzme, že odteraz to bude mimoriadne ťažké.“

„Viem, že máme veľmi silné auto. Všade sme boli silní, okrem Spa. Som si istý, že sa z toho môžeme poučiť a odteraz budeme silnejší. Sme mimoriadne motivovaní. Po Spa sme sa pustili do práce, aby sme sa pokúsili pochopiť, v čom spočívalo naše nedostatočné tempo. A myslím si, že je tu niekoľko smerov, ktorými sa môžeme uberať. Či máme konečné odpovede, to zatiaľ nevieme. Vieme, na čo sa máme zamerať a dúfame, že konečné odpovede budeme mať čo najskôr,“ nádeja sa Monačan.

Znie to až neuveriteľne, ale tretí muž celkového poradia sa na pódiu neukázal už poriadne dlho. „V posledných deviatich pretekoch som získal len jedno pódium. Bolí to najmä pri pohľade na naše výkony v posledných deviatich pretekoch. Odpočítajte Spa a myslím si, že naša rýchlosť bola pravdepodobne dostatočná na to, aby sme bojovali o víťazstvo vo všetkých týchto pretekoch. Nakoniec som získal jedno pódium, a to bolí. Teraz sa ale sústredím na budúcnosť a idem od pretekov po preteky. Musíme sa pokúsiť vyhrať každé preteky.“

„Šanca tu je a ja v to budem veriť až do konca. To platí pre celý tím, potrebujeme si udržať čo najväčšiu motiváciu. Okrem toho je stále o čo bojovať – o Pohár konštruktérov či o druhé miesto v jazdeckom šampionáte. Verstappen má za sebou neuveriteľnú prvú časť sezóny a Red Bull odviedol v prvej časti roka skvelú prácu. Opäť sa ale sústredíme na nás, som si istý, že sa nám môže dariť ešte viac,“ hovorí pilot Ferrari.

Posledná Veľká cena Belgicka ukázala, že Leclerc prežíva skutočne smolné obdobie. Paradoxom je, že podľa Ferrari mu preteky zničila fólia z prilby Verstappena, ktorú si Holanďan v úvode pretekov strhol. Fólia následne upchala chladenie bŕzd na Monačanovom monoposte a z toho dôvodu bol nútený zájsť neplánovane do boxov.

Aby toho nebolo málo, poškodený bol aj senzor na meranie aktuálnej rýchlosti, čo v konečnom dôsledku viedlo k päťsekundovej penalizácii. Tá bola 24-ročnému jazdcovi udelená za prekročenie povolenej rýchlosti pri prejazde boxovou uličkou pri márnej snahe o získanie najrýchlejšieho kola pretekov.

Leclerc preto navrhuje, aby sa v budúcnosti prijali opatrenia, ktoré by zabránili opakovaniu tejto situácie. „Možno by bolo riešením, keby sme dávali fóliu do auta. V tejto konkrétnej situácii niekto strácal olej a ja som cez svoj priezor nič nevidel, takisto ani ostatní jazdci. Všade tam lietali fólie, v takom prípade toho ako jazdec nemôžete veľa urobiť. Samozrejme, vôbec sa na Maxa nehnevám. Nie je to chyba jazdca, ale možno by sme mali fóliu umiestňovať niekam do auta.“

Súvisiace články

Diskusia