logo F1online.sk

Thajský minister obrany Albon ukoristil bod: Dvadsať kôl som sa modlil, nech už je koniec

Alex Albon
© Twitter/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 8. 2022

Štvrtý bodík Williamsu v tejto sezóne chutí veľmi sladko. Stajňa z Grove zostane takmer určite odsúdená na posledné miesto v Pohári konštruktérov, ale jej občasné záblesky nám vedia vyčariť široké úsmevy. V Belgicku „urval“ Alex Albon ďalší bod, hoci jeho FW44 rozhodne nemal lepšie tempo než prakticky všetci za ním. Londýnsky rodák ho však nakoniec dokázal uhájiť a po pretekoch priam žiaril spokojnosťou.

Albon štartoval z vynikajúcej šiestej priečky, ktorú získal vďaka skvelej kvalifikácii a penalizáciám. Bolo však jasné, že na zisk bodov nebude čisté tempo jeho Williamsu stačiť.

Tímu sa to však podarilo vynikajúco poskladať a na konečnom desiatom mieste mal leví podiel práve Albon, ktorý za sebou prakticky polovicu pretekov ťahal vláčik rýchlejších monopostov. Jeho Williams je však veľmi rýchly na rovinkách, čo mu umožnilo odraziť útoky Lanca Strolla a získať vytúžený bodík.

„Boli to zložité preteky,“ povzdychol si doširoka vysmiaty Albon. „Už po troch kolách som vedel, že to bude dlhá nedeľa. Degradácia pneumatík bola vysoká, teplota trate sa masívne zdvihla a takisto aj vietor. Vedeli sme, že vietor nášmu autu nepomáha a teplota trate s naším slabým prítlakom nie je dobrá pre pneumatiky.“

„V kvalifikácii sa s tým ešte dokážete vysporiadať, ale v pretekoch nás to pohrýzlo. To sme však potrebovali, chceli sme, aby sa naše auto nepredbiehalo ľahko. Posledných dvadsať kôl som sa len modlil, nech to skončí čo najrýchlejšie.“

„V tom okamihu som si hovoril: ‚Okej, čoskoro ťa predbehne.‘ A potom v každom kole dookola: ‚V ďalšom kole ťa dostane, alebo v ďalšom, alebo v ďalšom.‘ Takto som len počítal kolá až do toho posledného. Skrátka sme sa udržali vpredu a som veľmi šťastný. Toto je jeden z krásnych víkendov, kedy viete, že aj keď nemáte tempo, dokážete získať bod, čo je naozaj skvelý pocit,“ dodal Albon.

Budúci víkend to však pre Alexa bude opäť nesmierne náročné, keďže v Zandvoorte ide hlavne o prítlak a toho nemá Williams ani náhodou dostatok. „Ja už myslím na Monzu,“ hovorí Albon so smiechom.

„Ale uvidíme, možno budeme prekvapení. Vlastne Williams bol vlani v Zandvoorte rýchly a nie vždy to je tam také samozrejmé. Pôjdeme tam pozitívne naladení. Nikdy nehovor nikdy. Uvidíme, čo sa stane,“ dodal Albon.

Súvisiace články