logo F1online.sk

Verstappen knokautoval Ferrari, v Belgicku vyhral z trinásteho miesta

Max Verstappen
© Twitter/Red Bull Racing
Milan Kubala
Milan Kubala28. 8. 2022

Veľká cena Belgicka 2022 sa premenila na festival Red Bullu, presnejšie povedané festival Maxa Verstappena. Holandský pretekár totálne deklasoval svojich súperov. V nedeľu suverénne vyhral i napriek tomu, že na štarte stál na trinástej priečke, zatiaľ čo Carlos Sainz na Ferrari sa tešil z pole position. Scuderia napokon zažila čierny deň, Carlos Sainz podľahol aj Sergiovi Pérezovi a Charles Leclerc skončil až šiesty.

Súperi Maxa Verstappena už v sobotu priznávali, že pred jeho rýchlosťou majú obrovský rešpekt. Viacerí sa zhodli na tom, že Holanďan s takou výhodou môže pokojne aj vyhrať, a to bez ohľadu na to, z ktorej pozície bude štartovať.

Napokon štartoval trinásty po tom, čo sa mu AlphaTauri nenápadne odpratala z cesty; Júki Cunoda vymenil pohonnú jednotku (štart z pitlane) a Pierre Gasly si zvolil štart z boxovej uličky. Verstappen to však ani nepotreboval, po prvom kole sa bleskovo ocitol na ôsmom mieste. Na čelo sa dostal už po neuveriteľných dvanástich kolách, keď sa Carlos Sainz rozhodol vymeniť mäkkú zmes zo štartu za stredne tvrdé pneumatiky.

Max Verstappen natiahol svoj úvodný stint o ďalšie štyri kolá. Carlosovi Sainzovi to umožnilo sa mu virtuálne vzdialiť na päť sekúnd, no o tento náskok prišiel v priebehu necelých dvoch kôl. Red Bull si z Ferrari spravil trhací kalendár; Verstappen bol o viac než dve sekundy na kolo rýchlejší ako Carlos Sainz. Predbiehací manéver naňho bol len formalitou. Od tohto momentu už Max Verstappen nikoho nepustil pred seba.

Sergio Pérez sa pred pretekmi zastrájal, že chce nedeľnú veľkú cenu vyhrať. Nakoniec zostalo len pri rečiach. Red Bull bude istotne spokojný s jeho druhým miestom, no Mexičan zrovna neohúril. Dokumentuje to už fakt, že Maxovi Verstappenovi sa po štarte z trinásteho miesta podaril predbiehací manéver na Carlosa Sainza skôr ako Pérezovi z druhej priečky. Rodák z Guadalajary sa stal prvým porazeným.

Na pódiu máme ešte Carlosa Sainza, ktorý na Red Bully nemal nárok. Nechýbalo veľa a v cieli mohol mať 30-sekundové manko na Maxa Verstappena. Skôr ako na červených býkov si nakoniec dával pozor na Georgea Russella. Mladý Brit sa dokázal držať Carlosa Sainza, hoci s miernym odstupom.

Russell tak skončil štvrtý. Dnes sme v cieli videli len jeden Mercedes. Prvýkrát v tejto sezóne nevidel šachovnicovú vlajku sedemnásobný majster sveta Lewis Hamilton, ktorý odstúpil už po prvom kole a kolízii s Fernandom Alonsom.

Na rovinke Kemmel zvádzal súboj s pilotom Alpinu, no keď dvojica vchádzala do zákruty Les Combes, britský jazdec začal vytláčať svojho súpera na vnútornej strane. Nasledoval kontakt, po ktorom monopost Mercedesu vyletel vysoko do vzduchu. Naštvaný Alonso v kokpite hromžil, že Lewis Hamilton “vie jazdiť len na prvom mieste”. Alpine napokon dotyk ustál, Hamilton musel odstaviť monopost v Blanchimont. Po pretekoch pripustil, že nehodu zavinil on.

Monopost Fernanda Alonsa kolíziu prežil a napokon obsadil piate miesto. Pomohli mu totiž problémy Charlesa Leclerca. Monačan už po štarte musel zamieriť do boxov, keďže sa mu v brzdovom kanáliku zasekla fólia z priezoru prilby, ktorú bolo treba odstrániť.

Charles Leclerc sa následne začal predierať štartovým poľom, no rozhodne nie takým tempom ako Max Verstappen. Do prvej päťky sa dostal po pätnástich kolách, čo bol podľa komunikácie medzi ním a inžinierom cieľ na nedeľu. Napokon sa ho dosiahnuť nepodarilo.

V úplnom závere sa totiž Scuderia rozhodla povolať Monačana do boxov, aj keď Leclerc sa zdráhal — na trať sa mal vrátiť len o jednu desatinu pred Alonsa. Matematika síce vyšla, ale po návrate z boxov musel bojovať s Alpinom dvojnásobného šampióna.

S ním si našťastie poradil a v poslednom kole sa pokúsil získať extra bod, no nevypálilo to dobre. Okrem toho, že najrýchlejšie kolo zostalo v rukách Maxa Verstappena o 0,630 sekundy, Leclerc dostal päťsekundovú penalizáciu za prekročenie maximálky v boxoch. K tomuto prehrešku došlo vo chvíli, keď prezúval na nové softy.

Zvyšok prvej desiatky bude mať po dnešku radosť. Siedmy Esteban Ocon totiž pôvodne štartoval z pätnásteho miesta (po započítaní Gaslyho štartu z boxov). Počas pretekov zviedol niekoľko pekných súbojov. Alpinu dnes nechýbala rýchlosť.

Sebastian Vettel bol už po chaose v prvom kole piaty, keď predbehol vláčik, ktorý sa začal tvoriť za pomalým Lewisom Hamiltonom. Na monoposty, ktoré sa napokon umiestnili pred ním, však rýchlostne nemal.

Pierre Gasly po štarte z boxov určite berie deviate miesto všetkými desiatimi, nuž a Alex Albon aj vďaka vynikajúcej kvalifikácii obsadil poslednú bodovanú priečku. Williams tak má na svojom konte už štyri body.

Preteky ovplyvnil výjazd bezpečnostného vozidla. Bernd Mayländer musel zasahovať po tom, čo Lewis Hamilton odstavil svoje auto v Blanchimont, a Valtteri Bottas zostal zahrabaný v Malmedy. Pilot Alfy Romeo sa stal obeťou roztočeného Nicholasa Latifiho, ktorý vyšiel mimo trať.