logo F1online.sk

Ferrari zmenilo Leclercovi stratégiu, no neinformovalo ho o tom

Charles Leclerc
© Twitter/Scuderia Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 8. 2022

Maxovi Verstappenovi stačil jeden pokus v záverečnej časti kvalifikácie na to, aby Ferrari i svojho tímového kolegu priam ponížil. Red Bull má očividne obrovský náskok na zvyšok poľa a Verstappen by aj po štarte z pätnásteho miesta mohol byť hlavným kandidátom na víťazstvo. Ferrari bude mať v nedeľu čo robiť, ale ani jeho jazdecká jednotka Charles Leclerc neočakáva žiadne zázraky.

Leclerc i Verstappen nastupovali do kvalifikácie s vedomím, že beztak môžu v nedeľu odštartovať prinajlepšom z pätnásteho miesta. To si nakoniec s veľkým prehľadom ukoristil holandský pretekár, čo v garáži Ferrari vyvolalo znepokojenie.

„Nejaký potenciál tam je, keďže sme sa na kvalifikáciu nepripravovali spôsobom, akým to normálne robíme. Pohľad na našu stratu je však celkom znepokojujúci. Od začiatku víkendu sú extrémne rýchli a celkom nedokážeme vysvetliť, prečo tomu tak je. Musíme však pokračovať v práci a v nedeľu zo seba vydať to najlepšie, ale zdá sa, že sa im podarilo tento víkend niečo nájsť,“ povedal do mikrofónu britskej Sky Leclerc.

Ten sa v Q3 dostal do ďalšej roztržky s vlastným boxovým múrom, keď sa inžiniera pri svojom jedinom rýchlom pokuse spytoval: „Počkať, čo sú toto za pneumatiky?“ Na čo dostal odpoveď: „Prepáč, to je chyba.“

Napokon sa však ukázalo, že to žiadna chyba nebola. Je zrejmé, že Leclerc si chcel túto čerstvú sadu mäkkých pneumatík pošetriť do pretekov, no tím sa napokon rozhodol inak. „Na týchto gumách pôjdeme rýchle kolo,“ odkázal napokon Leclercovi inžinier Xavier Padros.

„Hm, áno, zrejme to nebolo takto plánované, ale prediskutujeme to a uvidíme, kde sa stala chyba,“ reagoval na toto nedorozumenie Leclerc po kvalifikácii.

Laurent Mekies však po kvalifikácii médiám potvrdil, že žiadna chyba sa nestala. Všetko vraj bolo v poriadku a tím sa „na poslednú chvíľu rozhodol obuť čerstvú zmes“. Ako však z Leclercovej reakcie vidieť, svojho jazdca o tom vôbec neinformovali, čo je vskutku prapodivné.

Otázka však vôbec je, či to niečo zmení. Pri pohľade na rozostupy si totiž aj sám Charles uvedomuje, že strata na Red Bull je až príliš vysoká. „Red Bull je príliš rýchly, nebolo nič, čo sme mohli urobiť. Myslím tým, že sa nedalo urobiť nič, čo by dokázalo niečo zmeniť na našej zajtrajšej pozícii na štarte. To by sme museli poraziť Maxa v kvalifikácii a naše auto nie je na takej úrovni,“ priznáva Leclerc.

„V pretekovom tempe sa zdalo, že naše autá sú bližšie, aspoň v piatok to tak vyzeralo. Musíme si však počkať a uvidíme, pretože pri takomto rozostupe v kvalifikácii by bolo zvláštne, keby sme sa im v pretekovom tempe dokázali vyrovnať,“ dodal Leclerc.

Súvisiace články