logo F1online.skF1online.sk

Leclerc opäť mení motor, v Belgicku odštartuje z chvosta poľa

Charles Leclerc
© Twitter/Scuderia Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 8. 2022

Nové ERS z dielne Ferrari si vyžiada akceptovanie ďalších trestov. Šéf Ferrari Mattia Binotto už pred letnou prestávkou avizoval, že inžinieri v Maranelle dokončujú posledné dovolené úpravy pohonnej jednotky. Bolo tak jasné, že s nasadením nového rekuperačného systému budú musieť obaja piloti podstúpiť výmenu komponentov pohonnej jednotky. To sa aj stane, v Belgicku vymení motor ako prvý Charles Leclerc.

Už vo štvrtok začali prenikať z padoku hlasy, podľa ktorých vymení pohonné jednotky hneď niekoľko pilotov. Medzi kandidátmi sa neobjavili len jazdci Ferrari, ale napríklad aj Max Verstappen. Mohli by prvý a druhý muž celkového poradia štartovať v Spa z chvosta?

Čiastočnú odpoveď už máme. Charles Leclerc si v nedeľných pretekoch bude musieť nájsť cestu skrz štartové pole, keďže kvôli výmene komponentov pohonnej jednotky odštartuje z konca poľa. Uvidíme však, aká bude jeho skutočná pozícia, keďže nemusí byť jediný, kto siahne po výmene.

Podľa dostupných informácií vymení Leclerc úplne všetky komponenty vrátane prevodovky, čo je logické rozhodnutie, dostane aj nové ERS. Po júnovej Veľkej cene Kanady sa jedná už o druhú nepovolenú výmenu pohonnej jednotky v tejto sezóne, čo je tiež priamy dôsledok porúch v Španielsku a Azerbajdžane.

Vlajku Ferrari tak bude musieť pozdvihnúť jeho tímový kolega Carlos Sainz, ktorý v Belgicku nový motor ani nové ERS nedostane. Španiel tiež má k dispozícii o niečo čerstvejšie komponenty. Ak však bude chcieť nové ERS, penalizáciu bude musieť akceptovať aj on. Holandský Zandvoort nie je vhodným miestom pre takýto krok, keďže na tejto trati sa dosť ťažko predbieha. Monza je zas pre Ferrari domácim podujatím.

Súvisiace články

Diskusia