logo F1online.sk

Audi oficiálne oznámilo svoj vstup do Formuly 1

Audi, ilustračné
© Twitter/Audi
Milan Kubala
Milan Kubala26. 8. 2022

A máme to čierne na bielom. Po niekoľkých mesiacoch rokovaní Audi oficiálne potvrdzuje, že v roku 2026 vstúpi do Formuly 1. Nemecká automobilka v piatok v Belgicku oznámila, že sa z nej stane dodávateľ pohonných jednotiek. O vytvorení továrenského tímu chce informovať až v neskoršej časti roka.

Image

Krátko po definitívnom schválení pravidiel pre rok 2026 Audi splnilo svoj sľub a dnes svetu oznámilo, že spúšťa vývoj pohonnej jednotky pre rok 2026. Doposiaľ informuje len o ňom, keďže tento vývoj bude z hľadiska času najnáročnejší. Pripravované spojenie s tímom F1, o ktorom sa už v padoku živo diskutuje, chce Audi potvrdiť až v neskoršej fáze sezóny. Očakáva sa, že dôjde k odkúpeniu 75 percent Sauberu.

Presne podľa očakávaní Audi taktiež priznalo, že vývoj pohonnej jednotky bude prebiehať v továrni v Neuburgu pod vedením Adama Bakera, bývalého bezpečnostného delegáta FIA. V tlačovom vyhlásení si automobilka aj jemne rypla do svojho budúceho súpera z Mercedesu: “Prvýkrát po viac než jednej dekáde bude pohonná jednotka F1 vyrábaná v Nemecku.”

Audi si doberá Mercedes: Kruhy sú nové hviezdy

V továrni Audi sa už v tejto chvíli nachádzajú špeciálne dynamometre a ak všetko pôjde podľa plánov, do konca roka by malo dôjsť k navýšeniu počtu zamestnancov a ďalšiemu rozšíreniu infraštruktúry.

“Motoršport je neoddeliteľnou súčasťou DNA Audi,” vyhlásil predseda predstavenstva automobilky Markus Duesmann. “Formula 1 je globálnou platformou pre našu značku a veľmi vyzývavé vývojové laboratórium. Kombinácia výkonov a pretekania je vždy motorom pre inovácie a technologický transfer v našom odvetví. S príchodom nových pravidiel nastal ten správny čas vložiť sa do toho. V konečnom dôsledku Formula 1 aj Audi sledujú jasné ciele udržateľnosti.”

Audi prichádza do kráľovnej motoršportu po rokoch pôsobenia v iných sériách vrátane Formuly E. Nad potenciálnym vstupom do efjednotky už uvažovalo dávnejšie, ale po zvýšení popularity športu a jeho hodnoty si už príležitosť naskočiť do toho vlaku nemohlo nechať ujsť. Čerešničkou na torte sú snahy Formuly 1 ubrať sa smerom k ekologickým palivám a pohonným jednotkám, a zavedenie rozpočtového stropu pre dodávateľov motorov.

“Veľmi ma teší, že vo Formule 1 môžem privítať Audi, ikonickú automobilovú značku, priekopníka a technologického inovátora,” nechal sa počuť výkonný riaditeľ F1 Stefano Domenicali. “Toto je dôležitá chvíľa pre náš šport, ktorá podčiarkuje silu našej globálnej platformy.”

“Zároveň to predstavuje potvrdenie toho, že je správne sa v roku 2026 ubrať smerom hybridných pohonných jednotiek s udržateľnými palivami, je to riešením pre automobilový sektor. Tešíme sa na to, že na štartovom rošte uvidíme logo Audi a už čoskoro sa dozvieme ďalšie detaily o ich plánoch,” uviedol šéf efjednotky.