logo F1online.sk

Ricciardo: Nič neľutujem, na svoju prácu v McLarene som hrdý

Daniel Ricciardo
© McLaren Media Centre
Milan Kubala
Milan Kubala24. 8. 2022

Tohtoročný prestupový trh je prekvapivo zamotaný. V prípade Daniela Ricciarda sa navyše ukazuje, že vo Formule 1 ani platná zmluva nemusí nič znamenať. Austrálčan sa po skončení aktuálnej sezóny definitívne rozlúči s McLarenom predčasne, no podľa vlastných slov bez toho, aby niečo ľutoval.

Daniel Ricciardo a McLaren sa podľa oficiálneho stanoviska spoločne dohodli na predčasnom rozviazaní kontraktu, no z Austrálčanových vyhlásení a odkazov z uplynulých týždňov je evidentné, že hlavným iniciátorom tohto rozchodu bolo vedenie stajne z Wokingu.

V júli Ricciardo napísal na svojich sociálnych sieťach: “Ohľadom mojej budúcnosti v F1 sa vyrojilo veľa špekulácií. Zaviazal som sa McLarenu až do konca budúceho roka a nemám v pláne opustiť tento šport. Uvedomujem si, že to nebolo ľahké, ale kto má rád ľahké veci? S tímom tvrdo pracujeme na tom, aby sme sa zlepšili a auto dostali na pozície, na ktorých si zaslúži byť. Chcem to viac než čokoľvek iné.”

Aj Austrálčan si však musel uvedomovať, že bude lepšie, ak odíde z tímu, ktorý už oňho nemá záujem. Vedenie na čele so Zakom Brownom a Andreasom Seidlom totiž nemalo pochybnosti o tom, že spojenie Ricciarda a McLarenu už nebude mať šťastný koniec.

“Tím spolu s Danielom sa dlho usiloval o to, aby tento vzťah fungoval. Žiaľ, neuspeli sme,” priznáva Andreas Seidl. “Napokon sme prijali rozhodnutie, že chceme niečo zmeniť. Určite sme nechceli, aby to dopadlo takto a ja ako šéf tímu za to nesiem časť zodpovednosti.”

Podľa Andreasa Seidla sa Ricciardo prakticky nikdy necítil v aute komfortne. V minulom roku by sa to ešte dalo pochopiť, keďže bol v McLarene nový, no po predstavení monopostov novej generácie sa očakávalo, že sa minimálne priblíži Landovi Norrisovi. Norris ho však v priebehu posledných 35 veľkých cien porazil na body v pomere 236:134, pričom tohtoročná bilancia 76:19 vyznieva ešte strašidelnejšie.

“Samozrejme, že aj nás to trochu prekvapilo. Pri pohľade na Danielove výsledky z minulosti sme očakávali, že sa u nás ľahšie udomácni,” poznamenal Seidl neskrývajúc sklamanie. Ricciardovi už v McLarene nik neveril, že by to ešte mohol dokázať.

Seidl zároveň ubezpečil, že McLaren jednal so svojím pilotom fér a o úmysloch ho včas informoval. Zak Brown zas verí, že voči Danielovi Ricciardovi budú féroví aj fanúšikovia a ich kritika sa nepremení na hnev. “Vieme, že na sociálnych sieťach sa objavuje veľa urážok, no v tomto športe nie je priestor na nenávisť. Každý má právo vyjadriť svoj názor, no ak to zájde priďaleko, nemáte inú možnosť, len to ignorovať. Daniel je priateľ rodiny McLarenu a navždy ním zostane.”

Samotný Ricciardo pri oznámení smutných správ pôsobil naozaj sklamane, no poďakoval sa za to, že v uplynulých dvoch rokoch mohol jazdiť za McLaren. Pokračovať však už nemalo zmysel. “Po mesiacoch rokovaní so Zakom a Andreasom sme sa rozhodli ukončiť môj kontrakt predčasne a spoločne sa dohodnúť na rozchode ku koncu aktuálnej sezóny.”

Za svojimi výkonmi si v každom prípade stojí. “Nič neľutujem a som hrdý na všetko to úsilie a prácu, ktorú som odovzdal McLarenu, najmä na víťazstvo v Monze z minulej sezóny. Bavilo ma pracovať s McLarenom na trati aj v továrni vo Wokingu a aj po zvyšok šampionátu pôjdem naplno.”

Zostáva zodpovedať jednu veľkú otázku: Čo bude nasledovať? Daniel Ricciardo v oficiálnom stanovisku aj vo svojom príhovore fanúšikom na sociálnych sieťach naznačil, že ešte netuší, kam budú viesť jeho kroky. “Keď príde ten správny čas, oznámim moje ďalšie plány. Ešte nikdy som nebol motivovanejší súťažiť a byť súčasťou športu, ktorý tak milujem. Teším sa na to, čo bude nasledovať.”

“Čo je predo mnou? Tým si ešte nie som istý, ale uvidíme,” pokračoval. “Stále milujem tento šport, tieto udalosti to nijako nezmenili. Stále to vo mne tlie, stále verím, že môžem pretekať na najvyššej úrovni, stále to cítim. Toto ešte nie je môj koniec, ale uvidíme, čo je pred nami.”

Čo teda môže nasledovať? Zak Brown Ricciardovi otvára dvere do iných sérií, v ktorých McLaren pôsobí, napríklad do Formuly E či IndyCar. “My sme stále fanúšikmi Daniela Ricciarda. Ak by mal záujem, sme pripravení rokovať. Myslím si však, že primárne sa bude koncentrovať na Formulu 1.”

V súvislosti s efjednotkou sa skloňuje najmä Haas, ktorý vraj nie je spokojný s výkonmi Micka Schumachera. Podľa formulového novinára Lawrencea Barretta hovorí v Schumacherov neprospech aj fakt, že podľa jeho informácií Ferrari nemá právo na kokpit v Haase. Americká stajňa má vraj voľné ruky a môže si doň posadiť kohokoľvek, napríklad aj Daniela Ricciarda. Podľa zdrojov televízie ESPN sa Danielovi Ricciardovi pred Veľkou cenou Maďarska ozval šéf Haasu Günther Steiner. Mohol by teda nahradiť Micka Schumachera?

V hre je však aj návrat do Alpinu, ktorý po odchode Fernanda Alonsa a Oscara Piastriho zrejme bude musieť hľadať náhradníka. Ohrdnutý mladým Austrálčanom Piastrim bude zrejme Alpine ochotnejší si opäť podať ruky s Ricciardom, ktorý ho pred dvoma rokmi vymenil práve za McLaren.