logo F1online.sk

Rýchle rozhodnutie od nás nečakajte, znie z Audi

Audi, ilustračné
© Twitter/Audi Sport
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 8. 2022

Nové motorové pravidlá boli konečne schválené a formálne už nič nestojí v ceste automobilkám Porsche a Audi formálne oznámiť svoj vstup do Formuly 1 od roku 2026. Pokiaľ ide o prvú menovanú značku, oznámenie očakávame skoro, v prípade Audi to také isté nie je. Dokonca aj hovorca automobilky z Ingolstadtu potvrdil, že nemáme očakávať okamžité potvrdenie.

Špekulovalo sa o tom dlho a dlho. Kým v prípade Porsche už máme pomerne jasnú predstavu o tom, čo sa bude diať, Audi zostáva tak trochu záhadou.

Intenzívne sa špekulovalo o tom, že Audi odkúpi skupinu McLaren, ktorá sa po finančnej stránke dosť trápi. Audi malo rokovať aj s Aston Martinom a ich vlastníkom Lawrencom Strollom. Obe tieto cesty sa však mali ukázať ako zarúbané. Dohodu mali Nemci nakoniec uzavrieť so Sauberom. Hovorilo sa o postupnom odkúpení spoločnosti, ktorá sa nakoniec stane továrenským tímom Audi.

Zásadným termínom má byť 31. august. Do tohto dátumu sa dodávatelia pohonných jednotiek musia registrovať, avšak FIA možno nedomyslela skutočnosť, že Svetová motoristická rada prijala rozhodnutie pomerne neskoro a v čase vrcholiacich prázdnin. Výrobcovia tak skrátka nemajú dosť času, aby dali všetko dokopy.

„Nové pravidlá podrobne preskúmame, no konečné rozhodnutie v blízkej budúcnosti nemožno očakávať,“ uviedol hovorca automobilky Audi, ktorého cituje Sky Deutschland.

„Nakoľko boli nové predpisy schválené v priebehu letných prázdnin, keď predstavenstvo spoločnosti Audi AG nezasadá a niektorí z rozhodujúcich predstaviteľov sú na dovolenke,“ uviedlo Audi.

Pokiaľ ide o spomínaný termín 31. augusta, v Ingolstadte znepokojení nie sú. „Pokiaľ nám je známe, tak proces registrácie dodávateľov pohonných jednotiek pre sezónu 2026 ešte nezačal,“ uviedlo Audi.

Pokiaľ ide o stanovisko Porsche, tak to sa obmedzilo len na to, že ďalšie informácie o potenciálnom vstupe budú zverejnené v „príslušnom čase“.

Na druhej strane, ani prílišné vyčkávanie nie je vôbec prospešné. Etablovaní dodávatelia ako Ferrari, Mercedes a dokonca aj Red Bull totiž už na nových motoroch pracujú a každý týždeň vývoja môže byť nesmierne cenný.