logo F1online.sk

Wolff o Abú Zabí: Myslím na to každý deň

Toto Wolff
© Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 8. 2022

Počas posledných pretekov minulej sezóny v Abú Zabí to vyzeralo, že si Lewis Hamilton dokráča za svojim ôsmym titulom majstra sveta. Avšak v úplnom závere pretekov (ktoré by sa pokojne dali označiť za najkontroverznejšie v dejinách športu) došlo k nečakanému obratu. Tá noc v Abú Zabí máta Tota Wolffa dodnes.

Počas záverečného reštartu nedodržal vtedajší riaditeľ pretekov Michael Masi stanovené postupy, čo viedlo k zmene konečného výsledku. V Mercedese spočiatku uvažovali o tom, že dajú celú záležitosť na súd, no napokon to neurobili. FIA celú záležitosť vyšetrila a Masiho odsunula na vedľajšiu koľaj. Austrálčan nedávno FIA opustil nadobro.

„Myslím na to každý deň,“ povedal na margo posledných pretekov sezóny 2021 Toto Wolff pre Motorsport.com. „Som však zmierený s tým, že šampiónom sa stal Max, pretože si to zaslúžil.“

„Pokiaľ ide o to, ako to dopadlo, nuž, myslím si, že mám svoje hodnoty pokiaľ ide o férovosť, najmä športovú férovosť. Práve preto mám takú lásku k športu. Tie však dostali v ten deň poriadny kopanec,“ dodal šéf Mercedesu.

Neprešlo síce odvtedy až tak veľa času, ale zmenilo sa toho neúrekom. Všetko to prišlo presne v čase, keď dochádzalo k výmene stráži vo vedení FIA. Novým prezidentom sa stal Mohamed bin Sulajem a ten ohlásil zmeny. Federácia tiež vydala k posledným pretekom vyšetrovaciu správu, v ktorej prakticky ukázala na Masiho prstom a potvrdila jeho zlyhanie.

Na jeho miesto nastúpili hneď dvaja noví pretekoví riaditelia, ktorí sa pravidelne striedajú. Nedá sa však povedať, že by sa situácia nejako výrazne zlepšila.

„Myslím si, že spôsob, akým Mohamed najíma nových ľudí, mi ukazuje smer. Každá osobnosť má svoje hrany a myslím si, že jeho hlavným cieľom je transparentnosť a dobré riadenie,“ hovorí Wolff.

„Určite na tejto ceste prídu aj nejaké hrbole, pretože Mohamedova organizácia si musí sadnúť a všetko do seba potrebuje zapadnúť. Som však spokojný s tým, kam to smeruje. Majú otvorenú myseľ a nie sú názorovo vyhranení,“ dodal Rakúšan.