logo F1online.sk

Coulthard: Verstappen nie je rýchlejší, len je uvoľnenejší a vyspelejší

Kimi Räikkönen, Fernando Alonso, Sebastian Vettel, David Coulthard, VC Abú Zabí 2012
© Red Bull Content Pool
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková12. 8. 2022

Bývalý pilot Formuly 1 David Coulthard sa domnieva, že Max Verstappen je po zisku titulu uvoľnenejší a vyzretejší. Naopak, na Charlesovi Leclercovi je badať neistotu, pilot Ferrari totiž na dosiahnutie tohto cieľa stále čaká. K výkonom Verstappena sa vyjadril aj šéf AlphaTauri Franz Tost, ktorý hovorí, že Holanďan ešte nepredviedol maximum.

Viacerí odborníci si všímajú, že Max Verstappen sa po zisku premiérového titulu zmenil. Minuloročný súboj s Lewisom Hamiltonom bol skutočne epický, čoho dôkazom je aj to, že o všetkom sa prakticky rozhodlo počas posledných minút pretekov v Abú Zabí. Coulthard, ktorý v súčasnosti pracuje ako novinár a komentátor, hovorí, že mal to potešenie s čerstvým šampiónom urobiť rozhovor hneď po spomínanom podujatí. 

„Verstappenov manažér Raymond Vermeulen chcel, aby som s ním urobil rozhovor, ale predtým som si pomyslel: ,Ach bože, toto je deň po, ako to pôjde? Ale keď som vošiel dovnútra, panoval tam akýsi až zarážajúci pokoj. Jos Verstappen aj Max boli veľmi pokojní. Hovoril o tom, že všetko, čo príde po prvom titule, už je bonus. Pre jazdcov je veľmi ľahké povedať niečo také, ale verím, že v prípade Maxa to bolo úprimné. Jeho životný cieľ bol splnený a je to vidieť na tom, ako tento rok preteká,“ povedal Coulthard.

Obhajca titulu v prebiehajúcej sezóne vyhral až 8 z úvodných 13 pretekov a je tak na najlepšej ceste opätovne vyhrať jazdecký šampionát. Škótsky bývalý pretekár je však presvedčený, že to nemá nič spoločné s tým, že by nasadil vyššie tempo. „Je rýchlejší? Nie, to si nemyslím, pretože v tomto smere už lepší ako v roku 2021 byť v podstate nemôže. Ale je uvoľnenejší a vyspelejší? To na sto percent.“

„Keď sa pozriete na Charlesa, z jeho jazdy stále cítiť určitý strach. Je to možno logické, keďže Ferrari prišlo o body, o ktoré prísť nemalo. Ale Max už také chyby nerobí, a práve tie robia rozdiel,“ dodal Coulthard.

Chválou na adresu Verstappena nešetrí ani súčasný šéf AlphaTauri Franz Tost. Ten však verí tomu, že jeho bývalý zverenec sa bude ešte zlepšovať, nakoľko svoj plný potenciál podľa neho ešte nenaplnil. „Museli sme prijať kritiku, keď sme mu zverili do rúk monopost Toro Rosso vo veku 17 rokov – niekomu, kto ani nemal vodičský preukaz! V tom veku absolvoval aj svoj prvý tréning v Suzuke, na jednej z najťažších tratí vôbec, ale všetko zvládol sebaisto.“

„Nikdy nemal problémy s vysokou rýchlosťou, ktorú monopost Formuly 1 dosahuje. V tomto smere mal všetko pod kontrolou už od začiatku. Počas svojich prvých pretekov bol niekedy až príliš agresívny, čo občas viedlo k havárii, napríklad v Monaku v roku 2015 s Romainom Grosjeanom. Dnes však jazdí na mimoriadne vysokej úrovni, a to ešte neukázal všetko! Iba Charles Leclerc s ním môže držať krok, Lewisa Hamiltona už totiž nahlodal zub času,“ dodal Rakúšan.