logo F1online.sk

Albon: Naučil som sa byť sebeckejší

Alex Albon
© Twitter/Williams
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková11. 8. 2022

Alex Albon je známy svojou skromnosťou, pokojom a rozvahou. Sám však tvrdí, že už sa naučil byť sebeckejší, čo mu aktuálne pomáha aj vo Williamse. Okrem toho prezradil, ako zvládal ročnú prestávku, ktorú strávil mimo kolotoča F1 a rozrozprával sa aj o svojom vytúženom návrate do kráľovnej motoršportu.

Albon minulý týždeň oznámil svetu predĺženie zmluvy s Williamsom, pričom ide o viacročný kontrakt. 26-ročný pretekár tak už nemusí mať strach o svoju najbližšiu budúcnosť v F1, čo je po odchode z Red Bullu a následnej ročnej prestávke preňho určite dobrá správa.

V exkluzívnom rozhovore pre RaceFans si Albon zaspomínal aj na svoje začiatky. „Na začiatku mojej kariéry, najmä vo Formule 1, som mal pocit, že som sa veľmi rýchlo dostal do špičkového tímu, a to v podstate bez toho, aby som mal za sebou nejakú podpornú štruktúru. Bolo to len o mne, mojom trénerovi a mojej rodine.“

„Je to zložité. Všetko je také očarujúce. Prídete sem a nechcem povedať, že sa z vás stáva človek, ktorý súhlasí so všetkým, čo sa mu povie, ale predsa len ste nováčik, učíte sa a všetko je pre vás nové. Keď máte mediálne povinnosti, tak poviete: ,Áno, samozrejme, žiadny problém. Alebo vám povedia, že si niečo musíte vyskúšať na aute a vy reagujete: ,Žiadny problém. Chceš urobiť správnu vec, byť horlivý. Netreba byť ale príliš ústretoví. Myslím, že som sa naučil byť sebeckejší,“ tvrdí pilot Williamsu.

Po tom, ako ho pred sezónou 2021 nahradil v Red Bulle Sergio Pérez, Albonovi ostali len oči pre plač. V tíme z Milton Keynes však napriek tomu ostal, a to v pozícii testovacieho a rezervného jazdca. „Bola to spolupráca, o ktorej som vedel, že mi len prospeje. Ako rezervný jazdec som si mal plniť svoje povinnosti na 110 percent. Vedel som, že v skutočnosti nemôžem pretekať, takže musím ukázať, čo dokážem mimo trate. Išlo o prácu s chlapcami v továrni a pod.“

„Nikdy sa netreba nevzdávať. Nedovoľte, aby vás niečo zrazilo na kolená. V roku 2020 som bol na seba veľmi prísny. Úprimne, keď sa na to pozerám spätne, tak si myslím, že to ani nebol zlý rok. Mal som pocit, že jednoducho potrebujem čas. Mal som plány pre prípad, že by som sa do F1 už nedostal, ale musím povedať, že sa mi veľmi uľavilo, že sa to všetko podarilo. Tento rok som však veľmi cieľavedomý a sústredený. Vďaka tomu, že som bol rok mimo hry, chcem ľuďom ukázať, čo dokážem,“ hovorí odhodlane 26-ročný pretekár.

Albon tak neskrýva spokojnosť so svojimi výkonmi v aktuálnom ročníku. „Ide to naozaj dobre. Úprimne povedané, bol to trochu krok do neznáma. Začal som v novom tíme, v novom prostredí a v novom aute. Vždy cítite úzkosť, keď neviete, čo môžete očakávať. Verím si, ale vždy sa sami seba pýtate, ako to pôjde. Chcete, aby ste začali dobre.“

„Bol to príjemný pocit, keď som hneď cítil, že mám dobré tempo. Už od prvej jazdy v Barcelone som cítil, že to nebol zbytočný deň a hneď som sa do toho dostal. V Bahrajne sme sa hneď prebojovali do Q2, čo bol dobrý štart. Mám pocit, že tento rok sa mi darí naozaj, naozaj dobre. Momentálne samozrejme nie sme tam, kde by sme chceli byť, ale osobne som veľmi spokojný s tým, ako mi to ide,“ myslí si pilot s thajsko-britskými koreňmi.

Rodák z Londýna zároveň porovnal tímovú kultúru vo Williamse, ktorý sa nachádza na chvoste štartového poľa s tou, ktorá panuje v Red Bulle. Červení býci sú presne na opačnej strane barikády, keď vedú Pohár konštruktérov aj šampionát jazdcov. „Hlavnou vecou sú očakávania. Je v tom rozdiel. Ak v Red Bulle nevyhrávate, nie je to dobré. Vo Williamse musím byť realistický k sebe samému a treba to vidieť tak, že už aj získať nejaké body je skvelá vec.“

„Odhliadnuc od toho, nie je rozdiel v tom, či jazdíte v Red Bulle alebo vo Williamse. Všetky tímy Formuly 1 fungujú veľmi podobným spôsobom, ich štruktúry sú veľmi podobné. Samozrejme, je tu ešte otázka zdrojov a toho, aký veľký je Red Bull. Williams nie je vlastnený korporáciou. V tomto zmysle je to tam trochu dôvernejšie a osobnejšie,“ dodáva Albon.

Súvisiace články