logo F1online.sk

Magnussen sa na kľačanie vykašľal, Hamilton žiada väčšiu jednotu

Kevin Magnussen
© Haas
Ladislav Király
Ladislav Király4. 8. 2020

Počas doterajších pretekárskych víkendov si na podporu hnutia Black Lives Matter a v záujme zdôraznenia boja proti rasizmu pokľaklo vždy po štrnásť pretekárov a šiesti ostali stáť. Tentoraz sa však pomer zmenil na 13:7. K stojacim sa pridal Kevin Magnussen.

Dánsky pretekár sklamal Lewisa Hamiltona, ktorý to celkom nedokáže pochopiť, no na druhej strane má jasné vysvetlenie. Jednoznačne je proti rasizmu, ale neschvaľuje niektoré aktivity spojené s Black Lives Matter. Pridal sa tak k Maxovi Verstappenovi, Kimimu Räikkönenovi, Daniilovi Kvjatovi, Carlosovi Sainzovi, Antoniovi Giovinazzimu a Charlesovi Leclercovi.

„Nepodporujem úplne to, čo hlása organizácia Black Lives Matter,“ otvorene priznal Magnussen v rozhovore pre Algemeen Dagblad. Veci si vraj detailnejšie naštudoval a videl, že v tomto prípade nejde len o rasizmus. Hovorí sa tam aj o transgender a cisgender záležitostiach a jeden z bodov, za ktorými BLM stojí, má zahŕňať aj „narušenie západom predpísanej štruktúry nukleárnej rodiny“.

„Som proti rasizmu a myslím si, že toto by už malo skončiť. Preto som si predtým vždy kľakol,“ uviedol Dán. „Ale myslím si, že každý jazdec a každý človek môže vlastné názory vyjadrovať takým spôsobom, akým len chce.“

Lewis Hamilton však tomuto nerozumie a naďalej vyzýva k väčšej jednote. „Tentoraz to F1 zvládla omnoho lepšie a bolo to oveľa profesionálnejšie,“ uviedol na margo inak zvládnutej procedúry. „Nebudem vám hovoriť môj názor na to, či by si každý mal pokľaknúť alebo nie. Ale ak sa pozriete na iné športy, basketbal, futbal, španielske tímy, talianske tímy, tímy z celého sveta… je jedno, akej sú národnosti, prípadne aká je ich kombinácia národností, všetci to robia jednotne.“

„Sú tam hráči z Ruska a rovnako zo Španielska. Keď to niekto nespraví preto, lebo nevie, ako to bude vnímané v jeho krajine, tak by sa mal pozrieť na iné športy. Tam to robia všetci. Dúfam, že krok po kroku dokážeme byť jednotnejší,“ dodal Lewis Hamilton, ktorý v čase rozhovoru priznal, že s Kevinom Magnussenom o jeho rozhodnutí ešte nediskutoval.

Súvisiace články