logo F1online.skF1online.sk

Hamilton prezradil, koho považuje za svojho najsilnejšieho súpera v F1

Lewis Hamilton
© Steve Etherington/Mercedes
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková21. 7. 2022

Pilot Mercedesu Lewis Hamilton vo štvrtok označil Fernanda Alonsa za najväčšieho súpera svojej kariéry. Brit v roku 2007 debutoval v F1 za tím McLaren práve v období, keď tam pôsobil aj dvojnásobný majster sveta.

Mnohí si ešte dodnes pamätajú jednu z najpamätnejších sezón Formuly 1, ktorá bola poznačená špionážnou aférou a obrovskou rivalitou medzi Hamiltonom a Alonsom. Z toho na konci ročníka profitoval pilot Ferrari Kimi Räikkönen, ktorý vtedy získal svoj prvý a zároveň jediný titul majstra sveta.

Nakoľko Hamilton vo Francúzsku absolvuje svoju 300. veľkú cenu, vo štvrtok čelil na okruhu Paula Ricarda novinárskym otázkam ohľadom svojej bohatej kariéry v kráľovnej motoršportu. Lichotivé slová adresoval práve Alonsovi. „Myslím, že je ťažké povedať, kto bol nevyhnutne mojím najsilnejším súperom, pretože vždy, keď s niekým súperíte, nachádzate sa v inej životnej situácii.“

„Spomínam si ale na to, ako som mal po svojom boku Fernanda, keď som mal 22 rokov. Bol som taký mladý, najmä mentálne. Cítite veľký tlak, keď súperíte s takým velikánom ako je Fernando. Povedal by som, že čo sa týka čistej rýchlosti, Fernando je najťažší súper. Zažili sme niekoľko dobrých súbojov. Chcel by som, aby sme ich mali viac. Dúfam, že bude pokračovať v pretekaní,“ nešetrí pilot Mercedesu chválou na adresu svojho veľkého soka.

Alonso tím napokon po skončení sezóny 2007 opustil. Aj dnes však uznáva, že napriek incidentom, ktoré s Hamiltonom mal, vždy bolo preňho potešením s ním súperiť. A čo hovorí na Lewisov blížiaci sa jubilejný 300. štart? „Aby som bol úprimný, nemyslím si, že sa veľmi zmenil. Mal talent už v roku 2007, má ho aj teraz, pričom už má aj skúsenosti. Je to obrovský jazdec, legenda nášho športu, takže bolo vždy potešením s ním pretekať.“

„Asi si nikto nemyslel, že niekto dokáže vyhrať sedem titulov ako Michael Schumacher. Jeho cesta bola úžasná. Tím, ktorý všetci v Mercedese za tie roky vybudovali, bol výnimočný. Gratulujem k tristovke,“ dodal 40-ročný pretekár.

Samotný Alonso už spomínaný míľnik prekonal, nakoľko má na svojom konte 345 štartov v pretekoch F1. Na čele tabuľky sa zatiaľ s číslom 350 nachádza Kimi Räikkönen.

Súvisiace články

Diskusia