logo F1online.sk

Berger: Leclerc ma ohromuje, ale Red Bull má takmer neporaziteľný balík

Max Verstappen a Charles Leclerc
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala19. 7. 2022

Charles Leclerc svojimi výkonmi presviedča fanúšikov aj osobnosti padoku o tom, že patrí k tomu najlepšiemu, čo moderná Formula 1 ponúka, no len to na zisk majstrovského titulu nestačí. Gerhard Berger priznáva, že ho Monačanova jazda nadchýna, no do pozície tohtoročného favorita ho pasovať nemôže. Red Bull ako tím je totiž príliš silný.

Ferrari odštartovalo sezónu 2022 ako z veľkej knihy. Charles Leclerc vyhral dve z prvých troch podujatí, no potom zasiahol Red Bull a jeho brilantnosť, z ktorej vzišlo šesť víťazstiev. Scuderia sa snaží stav skorigovať, no Leclerc musí zmazať 38-bodový deficit.

Gerhard Berger sa v najnovšom dieli podcastu F1 Nation zamýšľal nad tým, či to môže dotiahnuť do zdarného konca. “Leclerc s jeho talentom ma ohromuje, tiež jeho kvalifikačná rýchlosť na jedno kolo. Ide mu to veľmi, veľmi dobre.”

“Avšak z hľadiska pretekov to vnímam tak, že Max má miernu výhodu. Počas dĺžky veľkej ceny je brilantný, využíva každú jednu príležitosť. Je veľmi silný pri predbiehaní, pri súbojoch koleso na koleso, veľmi dobre číta preteky. Skombinujte to so stratégiou Red Bullu, ktorý je veľmi dobrý, a ich skvelými pitstopmi… Myslím si, že toto je takmer neporaziteľný balík,” hodnotí víťaz desiatich veľkých cien.

Charles Leclerc musí svojím talentom kompenzovať príliš veľa slabín tímu, z ktorých najviac vyčnievajú spoľahlivosť a strategická nemohúcnosť. Zato Max Verstappen sa má na koho spoľahnúť a môže sa koncentrovať len sám na seba.

“Myslím si, že Verstappen je dokonca ešte lepší ako vlani,” nachádza ďalšie plusové body pre Holanďana Berger. “Keď vyhráte majstrovský titul, výrazne to zmenší tlak na vašich pleciach.”

Leclerc tento tlak stále cíti, a je o to väčší, že jazdí za najlepší tím všetkých čias. “Tento rok spravil jednu alebo dve chyby, čo by sa nemalo stať, ak to s titulom myslí vážne. V Imole sa roztočil v šikane, pritom stačilo, aby skončil tretí a vzal si tie body. V tomto smere ma ohromuje Lewis, on je vždy pripravený. Keď sa otvoria dvere, vyšplhá sa na pódium a vezme si tie body.”

“V týchto oblastiach Leclerc stále potrebuje nazbierať trochu viac skúseností. Ale z celkového pohľadu je to určite chlapík, ktorý má na to, aby vyhral šampionát,” podčiarkol Berger.