logo F1online.skF1online.sk

Ako sa Magnussen dostal do McLarenu? Bol to darček k jeho druhým narodeninám

Kevin Magnussen
© Twiter/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 7. 2022

Riadenie osudu je niekedy skutočne nevyspytateľné. Keď dánsky pretekár Jan Magnussen v roku 1995 pôsobil ako testovací pilot McLarenu, získal si dôveru i popularitu u svojho šéfa Rona Dennisa. Ten jeho synovi Kevinovi poslal k druhým narodeninám darček a pripojil k nemu list, ktorý bol pôvodne myslený skôr žartovne. O štrnásť rokov neskôr však svojim slovám učinil za dosť.

Nech to bude znieť akokoľvek zvláštne, tak spojenie Kevina Magnussena a tímu McLaren začalo vlastne už v roku 1995 pri príležitosti druhých narodenín malého Kevina. Ron Dennis vtedy synčekovi svojho testovacieho jazdca riadne pogratuloval, poslal mu darček a pripojil k nemu list, na ktorý si o štrnásť rokov neskôr s úsmevom zaspomínal.

„Ron Dennis mi dal taký narodeninový darček. Myslím, že to boli moje druhé narodeniny a dostal som od neho nejakú hračku. Pripojil k nej však list, v ktorom Ron len zo žartu napísal: ‚Ak by si bol niekedy taký dobrý, ako tvoj otec, tak mi zavolaj‘,“ spomína Magnussen v podcaste My big break z dielne Motor Sport Magazine.

O štrnásť rokov neskôr pôsobil mladý Kevin v dánskej Formule Ford, čo istotne nebola tá najväčšia ani najprestížnejšia juniorská kategória. Tento list ho však podnietil k tomu, aby na dvere McLarenu predsa len zaklopal a pripomenul Ronovi jeho dávny sľub. O všetkom sa tak dozvedel vtedajší šéf tímu Martin Whitmarsh, ktorý myslel, že „by bolo zábavné stretnúť syna Jana Magnussena“.

„Ukázal som ten list svojej manažérke a ona hneď na to: ‚Och, musíme do toho ísť, zavoláme im, uvidíme, či niečo urobia‘. Telefón nakoniec zdvihol Martin Whitmarsh a ten si myslel, že by bolo zábavné stretnúť syna Jana Magnussena kvôli vzťahu s mojím otcom a vzájomnou históriou,“ spomína Magnussen s dlhoročným odstupom.

„Nemal som výsledky, ktorými by som sa mohol pochváliť. Bolo to len preto, že si mysleli, že by bolo zábavné mať Magnussenovho syna. To teda bol ten prípad, kedy ma moje meno niekam posunulo a pomohlo mi otvoriť dvere,“ dodal Kevin.

A takto sa neznámy mladík z neznámej juniorskej série dostal až do tej najväčšej kancelárie tímu z Wokingu. Žartovanie však postupne prerástlo do veľmi úzkej spolupráce, keďže dánsky mladík v nasledujúcom období dokonalo odhalil svoj talent a vo veku 21 rokov sa čoby nováčik stal kolegom Jensona Buttona v McLarene.

Súvisiace články

Diskusia