logo F1online.sk

Verstappen: Nerozumieme tomu, strašne sa nám ničili pneumatiky

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala10. 7. 2022

V nedeľu na Spielbergu bolo o čosi chladnejšie ako počas sobotňajšieho šprintu. Papierové predpoklady teda hovorili, že pneumatiky by toho mali vydržať viac. V prípade Red Bullu to však bolo presne naopak. Max Verstappen si nevie vysvetliť, čo sa to vlastne stalo. Ferrari si s ním robilo doslova, čo sa mu zachcelo.

Dvanásť kôl sa Max Verstappen dokázal držať pred Charlesom Leclercom, no potom musel kapitulovať. Auto nebolo správne vyvážené, problémová bola najmä predná časť. Vtedy však ešte žila nádej, že keď Holanďan prezuje na tvrdé pneumatiky, rýchlosť sa vráti.

Ani to sa nesplnilo a Max Verstappen sa musel ešte dvakrát skloniť pred rýchlosťou Charlesa Leclerca. Podľa vysielačkovej komunikácie medzi ním a inžinierom sa zdalo, že Red Bull vzdal súboj so Scuderiou a za cieľ si dal ubrániť sa pred Hamiltonom. Presne tak by vyzeral zvyšok veľkej ceny, keby Ferrari opäť raz nemalo technické problémy.

“Dopadlo to lepšie, než sme čakali,” pousmial sa Max Verstappen, no s miernymi obavami v hlase. “V priebehu celých pretekov sa nám strašne ničili pneumatiky, celkom tomu nerozumiem, prečo to bolo až také zlé. Nemal som priľnavosť a nemohol som manažovať svoje pneumatiky tak, ako by som chcel. Rýchlo degradovali. Vyzeralo to tak, že ma predbehne aj Carlos, no potom mal problémy s motorom.”

Vzhľadom na to, aký bol Red Bull pomalý, si môže továreň v Milton Keynes vydýchnuť. “Myslím, že za tento víkend som stratil len päť bodov, to nie je zlé, keďže sme mali taký nanič deň. Bolo to náročnejšie, než som dnes očakával, ale aj to sa niekedy môže prihodiť.”

Verstappen však nechce byť škodoradostný. Dobre si uvedomuje, akí musia byť sklamaní piloti, ktorí povypadávali. “Pre oboch je to škoda. Je mi ľúto Carlosa a je mi ľúto aj Checa, že nebodovali. Mať takéto problémy nie je dobré, no ja som sa, samozrejme, snažil vyťažiť z tohto víkendu maximum.”

Pred letnou prestávkou nás čakajú ešte dve veľké ceny. Bude do nich vstupovať Ferrari ako favorit? Dá sa po dnešku vyhlásiť, že má mierny náskok? “Ťažko povedať. Dnes sme mali nanič deň, oni zas mali super deň. Dnes to z nášho pohľadu nevyzeralo tak dobre, ale ono sa to môže veľmi rýchlo otočiť,” pripomenul napokon.