logo F1online.sk

Albon svoj trest nepovažuje za férový ani konzistentný: Triafame pohyblivý terč

Alex Albon
© Twitter/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 7. 2022

Pokračujú komisári v prapodivnom rozhodovaní? Po tom, čo všetko jazdcom prešlo v Silverstone, neprešiel Alexovi Albonovi incident s Landom Norrisom v šprinte na Veľkú cenu Rakúska. Kvôli päťsekundovej penalizácii sa pritom pilot Williamsu pred štartom nedeľných pretekov zosunul poradím dolu.

Rodák z Londýna sa v sobotu najprv „stretol“ s Landom Norrisom v brzdení do tretej zákruty, potom v šiestej kolidoval so Sebastianom Vettelom. Možno trochu zvláštne je, že Albon bol potrestaný len za ten prvý incident. Rozhodovanie komisárov však prijímal len ťažko.

„Pri tých manévroch som sa bránil, moji súperi išli neskoro na brzdy a pokúšali sa predbehnúť z vonkajšej strany. Bohužiaľ, nemám rovnakú úroveň priľnavosti ako oni. Myslím si, že riskovali a ja som sa ich naozaj nesnažil vytlačiť von,“ povedal Albon po šprinte pre televíziu Sky.

„V Landovom prípade som stratil prednú časť monopostu, v prípade Sebastiana sa znížila jeho aerodynamická záťaž. Naše auto je citlivé v premávke a citlivé na vietor, kvôli čomu sme sa trápili,“ dodal Albon.

Následne sa v ďalšom rozhovore vrátil k incidentom opäť a pokúsil sa obšírnejšie vysvetliť limitácie jeho Williamsu. V žiadnom prípade však vraj nemal v úmysle niekoho vytlačiť z trate.

„Nechám na vás, aby ste si urobili obraz o tom, čo ste videli, ale ja som bol pri brzdení vpredu. Brzdil som teda tam, kde som brzdiť mohol. Bohužiaľ, naše auto je po aerodynamickej stránke dosť citlivé, hlavne v prednej časti,“ povedal Albon.

„Cez tú zákrutu by som poľahky prešiel, ale práve preto, že brzdil neskôr, som sa dostal do špinavého vzduchu takmer priamo uprostred manévra. Videli ste, že sme sa dnes trápili. Nemáme takú priľnavosť, takže je pochopiteľné, že auto sa pretáča, ale nemal som žiadny úmysel vytlačiť ich von. Skrátka sme limitovaní tým, čo máme v rukách. Je pre nás náročné zvádzať súboje s ostatnými autami, čo je za mňa jednoducho fakt,“ dodal Albon.

„Samozrejme, že podľa mňa ten trest nie je fér, pretože ja nie som taký typ jazdca,“ dodal rodák z Londýna.

Možno nebude náhoda, že práve on a práve teraz dostal takýto trest. Po skončení pretekov v Silverstone sa totiž ohľadne vytláčania z trate rozbehla ďalšia diskusia. Je pravda, že Albonove počínanie nebolo ani zďaleka také hrozné, ako predviedol v rovnakej zákrute Max Verstappen v súboji o víťazstvo s Charlesom Leclercom v roku 2019. Niektorí tiež poukázali na určitú podobnosť tejto situácie so súbojom Maxa Verstappena a Micka Schumachera, ktorý komisári taktiež netrestali.

„Nie som prekvapený, že tento trest prišiel, pretože sa na to sťažujeme a potom sú v ďalších pretekoch prísnejší. Väčšinou to tak je,“ povedal Albon.

„Nemyslím si, že Lando stratil veľa, neskôr ma aj tak predbehol, takže podľa mňa treba mať aj trochu toho pochopenia. Všetci nemáme v rukách rovnaké autá. Myslím, že sme si to dosť odskákali, stratili sme tri alebo štyri pozície pred nedeľnými pretekmi a nemyslím, že to bolo zaslúžené,“ dodal pilot Williamsu.

Podľa jeho názoru je pritom toto rozhodnutie len ďalším príkladom nekonzistencie v rozhodovaní komisárov, o ktorej sa už dlho hovorí. „Myslím si, že je to tak. Na stretnutí jazdcov sme sa o tom dlho rozprávali a sami ste to videli. Majú tendenciu v nasledujúcich pretekoch pritvrdiť, keď prídu sťažnosti na nejaké rozhodnutie.“

„Po Silverstone sme hovorili o tom ‚nechajte ich pretekať‘, ale prídeme do Rakúska a tu nás už pretekať nenechajú. Je to zložité a my sa musíme snažiť trafiť pohyblivý terč. Naozaj nevieme, čo sa smie a čo nie. Čo už, je to tak, ako to je,“ dodal Albon.

Súvisiace články