logo F1online.sk

Schumacher za body ďakuje tímu: Vyhrávame aj prehrávame spoločne

Mick Schumacher a Sebastian Vettel
© Motorsport Images/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala4. 7. 2022

Na 31. pokus to vyšlo. Mick Schumacher si z Veľkej Británie odnáša prvé štyri majstrovské body v kariére po bezchybnej stíhacej jazde z devätnásteho až na ôsme miesto. Mladý Nemec ďakuje najmä tímu za skvelú stratégiu.

Mick Schumacher v nedeľu konečne vymazal svoje meno zo šiesteho miesta v rebríčku pilotov, ktorí vo Formule 1 odjazdili najviac pretekov, no nezískali ani jeden jediný bod. Pred ním v tejto štatistike figurovali také mená ako Luca Badoer (51 pretekov), Charles Pic (39), Max Chilton (35), Brett Lunger (34) a Toranosuke Takadži (32).

Konečne ten tlak na pleciach Micka Schumachera povolí. “Dosť dlho mi trvalo, kým som získal tieto prvé body,” vydýchol si syn sedemnásobného majstra sveta, ktorý by bol naňho istotne pyšný. “Preteky boli zábavné a podali sme pekný výkon.”

“Celý deň sme odjazdili bez chýb, mali sme nastavenú správnu stratégiu a v správnej chvíli sme menili pneumatiky.” Nemec zastavil v boxoch v devätnástom kole a následne po výjazde bezpečnostného vozidla, po ktorom obul mäkkú zmes a poradil si napríklad aj so svojím tútorom Sebastianom Vettelom.

“Odmenou je to, že sme s oboma autami obsadili pozície v prvej desiatke.” Niečo také sa Haasu nepodarilo už takmer tri roky. Americká stajňa sa naposledy tešila z dvojitých bodov na VC Nemecka 2019.

Schumacher má teraz čas obhliadnuť sa po prvej polovici ročníka. “Po otváracom podujatí sezóny v Bahrajne sme skúšali pár vecí, no v dôsledku toho tlaku sme sa občas dopustili aj chýb. Aby ste pochopili toto auto, s ktorým sa jazdí ťažšie ako s minuloročným, musíte ísť až na limit a na ňom je väčšia šanca, že spravíte chybu.”

Viackrát mu to však neuľahčila ani jeho vlastná stajňa. Po kvalifikácii sa Haas dostal pod paľbu kritiky zo strany Tima Glocka, ktorý Güntherovi Steinerovi cez médiá odkazoval, aby si konečne spravil vo vlastnom tíme poriadok. Prišlo mu až neuveriteľné, že taký skúsený tím má neustále nejaké technické problémy. V tomto prípade to bol volant natočený doľava.

Mladík sa však postavil na obranu svojho zamestnávateľa. “My sme tím, vyhrávame aj prehrávame spoločne. Toto je moja mentalita už od úplného začiatku. Preto svojmu tímu nič nevyčítam. Dôležitejšie je, aby sme všetko robili spoločne. A chlapcom som pred pretekmi povedal, že máme rýchlosť na to, aby sme skončili v najlepšej desiatke.”

Potľapkania po pleci sa Mick Schumacher dočkal aj od majiteľa stajne Genea Haasa, ktorý cez víkend pricestoval do Silverstonu. “Je pod veľkým tlakom, Schumacher je v motoršporte obrovské meno. Musíme byť teda opatrní pri tom, čo povieme. Celkovo si myslím, že naši piloti to zvládajú dobre, tlak treba vedieť ustáť.”

Bude Mick Schumacher jazdiť za Haas aj v roku 2023? Haas nechce nič naznačiť. “Obdobie prestupových špekulácií sa ešte nezačalo. Vyčkajme si a uvidíme.”

Súvisiace články