logo F1online.sk

Zachránila ma svätožiara, povedal Čou

Kuan-jü Čou
© Screenshot/FOM
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 7. 2022

Momenty hrôzy a úplného zdesenia. Pohľad, ako sa monopost Kuan-jü Čoua rúti „po streche“ obrovskou rýchlosťou do bariéry, nám všetkým spôsobil husiu kožu. Znie to takmer neuveriteľne, ale najvážnejšími následkami strašidelnej nehody sú odreniny. Bezpečnostné prvky si v Silverstone urobili obrovskú reklamu a uvedomuje si to aj hlavný protagonista nepeknej nehody.

Svätožiara sa v Silverstone predviedla hneď dvakrát. V pretekoch F2 zrejme zachránila život Roya Nissanyho, no jej najväčší okamih mal ešte len prísť. Krátko po štarte pretekov F1 došlo k nešťastnej kolízii, ktorá monopost Kuan-jü Čoua katapultovala do vzduchu. Čínsky pretekár pristál na hlave a sprevádzaný iskrami sa rútil do bariéry. Štrk následne poslal jeho auto do kotrmelcov, kvôli tomu preskočilo bariéru a zastavilo ho až ochranné oplotenie pod tribúnou.

Je veľkým šťastím, že dnes môžeme len premýšľať, akoby to dopadlo, keby sa to stalo v minulosti. Žijeme však v súčasnosti a realita je taká, že nikomu sa nič vážne nestalo.

„Bola to veľká nehoda a som rád, že som v poriadku,“ povedal Kuan-jü Čou. „Maršali a zdravotnícky personál boli fantastickí a zareagovali rýchlo.“

„Poďakovanie dlhujem taktiež FIA a Formule 1 za všetku tú prácu, ktorú odviedli a stále odvádzajú v úsilí zlepšiť bezpečnosť týchto áut. Svätožiara ma dnes zachránila a ukazuje to, že každý krok, ktorý podnikneme pri zlepšovaní našich monopostov, má naozaj skutočné a hodnotné výsledky,“ dodal Čou.

Skutočne, po Romainovi Grosjeanovi, ktorý nepekne havaroval pred pár rokmi v Bahrajne, sa ochranný systém halo opäť osvedčil, a to ako pri nehode Nissanyho, tak Čoua. „Viac ako predtým som odhodlaný vrátiť sa späť na trať a robiť to, čo milujem. Som fit a teším sa do Rakúska,“ odkázal čínsky mladík.

Pridal sa aj jeho šéf Frédéric Vasseur. „Myslím, že po dnešku je najdôležitejšie to, že Čou vyviazol z takej veľkej nehody bez zranení.“

„Boli sme svedkami dramatických scén a opäť raz musíme poďakovať veľkým zlepšeniam v oblasti bezpečnosti, ktoré FIA a Formula 1 presadili. Práca na zlepšovaní bezpečnosti v našom športe nikdy nekončí a dnešok nám pripomenul, aké je to dôležité. Čou je v poriadku a schopný pretekať budúci týždeň. To je dnešné veľké víťazstvo,“ dodal Vasseur.

Štart nedeľných pretekov bol dosť zvláštny a odohralo sa viacero incidentov. Nepekne dopadol aj Alex Albon, ktorý štartoval ďaleko za Čouom, ale stal sa obeťou následnej reťazovej reakcie. Po kontrole v zdravotníckom stredisku na okruhu bol vrtuľníkom prevezený do nemocnice na ďalšie testy. Všetko je však v poriadku.

„Som veľmi rád, že každý pilot zapletený do incidentu v prvom kole je v poriadku. Ďakujem celému zdravotníckemu personálu na okruhu aj v nemocnici v Coventry. Škoda, že naše preteky skončili skôr, než vôbec začali, ale už sa plne sústredíme na Rakúsko,“ uviedol Albon v krátkom stanovisku. Na svojich sociálnych sieťach doplnil: „Všetko je v poriadku, všetky mačky sú v poriadku, ale najdôležitejšie je, že Kuan-jü Čou je v poriadku. Ďakujem zdravotníckemu personálu aj vám za všetky správy. Už sa pozeráme smerom do Rakúska.“

Súvisiace články