logo F1online.sk

Red Bull ukončil kontrakt s Vipsom: Rasizmus netolerujeme

Jüri Vips, Hitech, Yas Marina Circuit, Abu Dhabi, 9. december 2021
© Jüri Vips Dutch Photo Agency / Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 6. 2022

Vyšetrovanie je na konci a s ním aj vzťah medzi estónskym pretekárom Jürim Vipsom a tímom Red Bull. Presne týždeň po tom, čo počas živého vysielania vyslovil najznámejšie rasistické slovíčko, s ním jeho tím ukončil spoluprácu.

Čo bude ďalej s kariérou estónskeho mladíka zatiaľ nie je jasné. Faktom však je, že Vips nebol len tak hocijakým juniorským pretekárom. Jeho popredný status v akadémii Helmuta Marka potvrdzovala aj skutočnosť, že Red Bull ho pred sezónou menoval do funkcie testovacieho a rezervného pilota.

Sezóna 2022 je však v jeho podaní priam hororová. V juniorskej Formule 2 nepochybne ukázal vynikajúcu rýchlosť, zároveň však v dôsledku vlastných a nevynútených chýb zahodil obrovské množstvo bodov. Naposledy spálil v Baku takmer isté víťazstvo, keď havaroval v sekcii pod hradbami.

Jeho najväčšia chyba však prišla mimo pretekárskeho okruhu, keď počas hrania známej počítačovej hry, vyslovil v živom vysielaní ono známe slovíčko na písmenko „N“. Red Bull zahájil vyšetrovanie a Vips sa za svoj nevhodný slovník okamžite ospravedlnil. Najtvrdšiemu rozsudku sa však nevyhol.

„Na základe vyšetrovania online incidentu, do ktorého bol zapojený Jüri Vips, ukončil tím Oracle Red Bull Racing kontrakt s Jürim ako so svojím testovacím a rezervným jazdcom,“ stojí v krátkom stanovisku stajne.

„Tím netoleruje akúkoľvek formu rasizmu,“ doplnil Red Bull.

Čo teraz bude s kariérou estónskeho mladíka zatiaľ nevedno. Jeho tím v F2 Hitech GP sa k situácii zatiaľ nevyjadril, rovnako tak ani estónsky pretekár. Záleží od toho, ako je na tom Jüri finančne. Ak dokáže aj bez pomoci Red Bullu „zatiahnuť“ účet za pôsobenie v F2 a Hitech mu minulotýždňový incident odpustí, potom neexistuje žiadna prekážka, ktorá by mu bránila pokračovať.