logo F1online.sk

Vyhodil Red Bull vlastne Vipsa? Súčasťou akadémie totiž zostal

Jüri Vips
© Twitter/Red Bull
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 7. 2022

Ako Red Bull (ne)vyhodil Jüriho Vipsa. Estónsky pretekár zostáva súčasťou rodiny Red Bullu aj napriek incidentu, pri ktorom v priamom prenose použil rasistický výraz. Ako sa totiž ukázalo, tím ukončil len jeho kontrakt testovacieho a rezervného pilota, no zmluva s jazdeckou akadémiou zostala v platnosti.

Asi to bola naša chyba. Krátke stanovisko Red Bullu k incidentu s Vipsom sme si mali prečítať naozaj poriadne. „Na základe vyšetrovania online incidentu, do ktorého bol zapojený Jüri Vips, ukončil tím Oracle Red Bull Racing kontrakt s Jürim ako so svojím testovacím a rezervným jazdcom,“ uviedla stajňa vo svojom stanovisku, ku ktorému výhražne dodala: „Tím netoleruje akúkoľvek formu rasizmu.“

Ako sami vidíte, Red Bull Vipsa síce vyhodil, ale vyhodil ho „len“ z pozície testovacieho a rezervného pilota. Bol jediným juniorom Red Bullu, ktorý sa do tejto funkcie dostal a tím po ňom siahol po tom, čo uvoľnil Alexa Albona do služieb Williamsu. Britsko-thajského pretekára nahradil práve Vips.

Ale čo jeho pozícia čoby juniorského pretekára? Nuž, na tom sa nič nemení. Vips naďalej zostáva zamestnancom Red Bullu a naďalej zostáva členom akadémie pod vedením Helmuta Marka. V podstate sa teda zmenilo len to, že ho v pozícii testovacieho a rezervného pilota nahradí Novozélanďan Liam Lawson.

„Zrušili sme s ním zmluvu, čo mu nepochybne poskytne čas na zamyslenie. Každý si však zaslúži druhú šancu, ak ukáže, že sa naozaj poučil zo svojich chýb,“ prehlásil šéf Red Bullu Christian Horner pre agentúru PA.

„Je to mladý chalan a my ho budeme aj naďalej podporovať – aj napriek tomu, že došlo k ukončeniu jeho zmluvy – z mentálneho hľadiska aj vzdelanostného. Veríme, že sa z toho poučí,“ dodal.

Čo je taktiež dôležité, Red Bull nebude platiť Vipsovi za jeho pôsobenie v F2. Keďže Hitech si Jüriho ponechal, dá sa predpokladať, že sa mu podarilo získať financovanie z iných zdrojov.

„To je rozhodnutie Hitechu a my jeho sedačku nijakým spôsobom nefinancujeme. Jedná sa čisto o rozhodnutie daného tímu Formuly 2 a majú vlastné dôvody, prečo také kroky podnikli,“ dodal Horner.

Súvisiace články