logo F1online.sk

Prial by som si zajazdiť aspoň jedno kvalifikačné kolo, povzdychol si Vips

Jüri Vips
© Twitter/Red Bull
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 5. 2022

Povinné nasadzovanie nováčikov vo voľných tréningoch nám do kokpitov privialo nové tváre. Mladíkov vďaka tomuto novému pravidlu uvidíme aj v kokpitoch top tímov, čo sa v minulosti stávalo zriedka. Medzi prvými nasadil do prvého voľného tréningu svojho juniora Red Bull, ktorý do monopostu RB18 posadil Estónca Jüriho Vipsa.

Tento mladík predviedol v tejto sezóne Formuly 2 nejeden pôsobivý výkon. V prvom španielskom tréningu však bolo jeho hlavnou úlohou auto nerozbiť a na jeho výsledku sa to aj podpísalo.

„Bolo to skrátka úžasné,“ povedal o svojej prvej skúsenosti so súčasnou Formulou 1 Vips. „Ako pretekársky jazdec vždy chcete viac, preto by som si veľmi prial, keby som mohol zajazdiť aspoň jedno rýchle kolo. Môj program však bol nastavený tak, že som na to, bohužiaľ, nemohol tlačiť.“

V závere mal Jüri rozbehnuté rýchle kolo, ktoré by ho dostalo niekam do čela celkového poradia, avšak nedokončil ho. Jeho program bol teda očividne stanovený tak, aby sa minimalizovala šanca na nehodu.

„Bola to úžasná skúsenosť. Keď sa vám ozve inžinier a povie vám, že tri sekundy za vami je Hamilton, je to fantastický pocit. Zrazu ste na trati so všetkými tými menami, ktoré ste celý život sledovali v televízii,“ hovorí nadšený Vips.

„Už som predtým s Formulou 1 jazdil a bolo to, samozrejme, takisto fantastické. Zúčastniť sa však voľného tréningu v priebehu súťažného víkendu, je ďalší krok vpred, čo je naozaj skvelý pocit,“ dodal estónsky pretekár.

Ten sa dostal aj do nepríjemností, keď na trati obmedzil Georgea Russella. To sa podľa Vipsa stalo v dôsledku nedorozumenia. „Tím videl, že Russell je v prípravnom kole, aspoň to ukazovala telemetria. Myslím si však, že hneď potom na to začal tlačiť, lebo rozbehol svoje pretekové simulácie alebo niečo podobné. Mne však bolo povedané, že je v prípravnom kole. Nepovažoval som ho teda za hrozbu a nesledoval spätné zrkadlá, takže som ho zablokoval. Nebol som si toho vôbec vedomý, skrátka sa to stalo,“ povedal Vips.