logo F1online.sk

Jüri nie je žiadny rasista, bráni svojho priateľa Enaam Ahmed

Liam Lawson a Jüri Vips
© Twitter/Hitech GP
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 6. 2022

Estónsky pretekár a člen akadémie Red Bullu Jüri Vips je od utorka suspendovaný a čaká na výsledky vyšetrovania svojho tímu. Dôvodom je rasistický slovník, ktorého sa toho dňa dopustil v živom vysielaní, keď si s kamarátmi krátil čas pri populárnej akčnej hre. Jüri si však pri hraní nedal pozor a z úst mu vyšlo slovo, ktoré by teraz najradšej vzal späť.

Estónec sa za svoje vyjadrenia hneď ospravedlnil, no oheň už bol v tom čase na streche. Red Bull na nič nečakal a zahájil vyšetrovanie. Do jeho uzavretia Vipsa suspendoval.

„Red Bull Racing s okamžitou platnosťou suspendoval juniorského jazdca Jüriho Vipsa zo všetkých jeho povinností v tíme, kým sa incident plne nevyšetrí,“ uviedol tím v krátkom stanovisku.

„Ako organizácia odsudzujeme takéto nevhodné správanie a máme zavedenú politiku nulovej tolerancie voči akejkoľvek forme rasistického jazyka alebo správania,“ dodal tím.

Rodák z Tallinu sa následne prostredníctvom sociálnych sietí ospravedlnil a svoje konanie oľutoval. „Chcel by som sa veľmi ospravedlniť za urážlivý jazyk, ktorý som dnes použil počas živého prenosu. Takéto vyjadrovanie je absolútne neprijateľné a nie je odrazom mojich hodnôt a princípov. Svoje konanie hlboko ľutujem a nie je to príklad, ktorý chcem zanechať. Pri vyšetrovaní budem plne spolupracovať,“ uviedol Vips.

Tomu však istotne nepomôže ani fakt, že okrem onoho slovíčka začínajúceho na „N“ sa v tom istom živom prenose nechal počuť, že odmietol nosiť ružové šiltovky Red Bullu, pretože „ružová je farba gayov“. Za toto ho síce jeho tím nevyšetruje, avšak je viac ako isté, že aj to bude musieť vysvetliť.

Ako to už býva, reakcie na tieto udalosti boli rôzne, od veľkej kritiky po slová brániace Jüriho. Na stranu estónskeho mladíka sa postavil jeho súper z juniorských kategórií a zároveň kamarát Enaam Ahmed, ktorý sa na svojom Instagrame vyjadril jednoznačne.

„Jüri je skvelý chalan, vyrastal som s ním a môžem povedať, že v sebe nemá ani trochu rasizmu. Je to jeden z najlepších pretekárov, s ktorým som kedy jazdil a zároveň skvelý priateľ,“ napísal Ahmed.

„Som človek, ktorý pochádza z etnika a náboženského presvedčenia, kvôli ktorému som musel čeliť rasistickým útokom a stereotypom. Za desať rokov, čo Jüriho poznám, si z toho neurobil srandu ani raz. Je to skvelý človek, vynikajúci priateľ a nie je žiadny rasista!“ prehlásil jednoznačne britsko-pakistanský pretekár.

„Mňa po celý život nazývali teroristom a samovražedným atentátnikom. Moja krajina a náboženstvo čelí množstvu rasistických stereotypov, ale za tie roky, čo Jüriho poznám, bol jedným z mála, ktorý si zo mňa kvôli tomu nerobil srandu. Viem, čo znamená rasizmus a on nie je rasista. To je všetko, čo k tomu poviem,“ dodal rodák z Londýna.