logo F1online.sk

Vipsa podporil aj Verstappen. Estónec kritiku v celom rozsahu akceptuje

Max Verstappen a Jüri Vips
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 7. 2022

Už je to takmer mesiac, čo prepukla kontroverzia okolo estónskeho pretekára Jüriho Vipsa. Ten použil v priamom prenose veľmi nevhodný výraz, za ktorý čelil kritike i hrozbe výpovede. Pre juniora Red Bullu to napokon dopadlo celkom dobre, avšak odteraz si už musí dávať naozaj veľký pozor.

Vips prišiel prakticky „iba“ o pozíciu rezervného a testovacieho pilota stajne. Členom akadémie Red Bullu zostal a pokračuje aj vo Formule 2 vo farbách tímu Hitech. Tieto skutočnosti prekvapili dokonca aj samotný juniorský šampionát, ktorý vyrukoval s netradičným a pomerne prísnym stanoviskom.

„V reakcii na nedávny incident Jüriho Vipsa by F2 rada zopakovala, že používanie rasistického alebo diskriminačného slovníka nemôže byť tolerované v žiadnej spoločnosti.“

„Rozhodnutie tímu Hitech Grand Prix je prekvapujúce a nie také, ktoré by sme prijali. Budeme starostlivo monitorovať situáciu, aby sme zaistili, že takéto správanie sa bude riešiť,“ uviedla F2 v krátkom stanovisku na sociálnych sieťach po tom, čo sa Hitech rozhodol Vipsa v tíme ponechať.

Estónskeho pretekára, ktorý teraz musí „sekať dobrotu“ však tieto slová neprekvapili. „Úplne to akceptujem,“ prehlásil Vips.

„Pozrite, urobil som obrovskú chybu, urazil veľa ľudí a tí majú úplnú pravdu, keď hovoria takéto veci na moju adresu. Veľmi pokorne ďakujem Hitechu za druhú šancu.“

„Mojím hlavným cieľom je pokračovať v sezóne, dodávať výsledky, ale hlavne sa stať lepším človekom, ktorý všetkým dokáže, že sa z tejto chyby poučil,“ dodal Vips.

Tomu sa dostalo značnej podpory zvnútra svojho tímu. Jeho šéf Christian Horner médiám vysvetlil, že Red Bull Vipsa vyhodil z pozície testovacieho a rezervného pilota. Súčasťou „hlavného“ tímu tak už nie je, avšak zostal členom akadémie, čo znamená, že do širšej rodiny Red Bullu stále patrí.

„Zrušili sme s ním zmluvu, čo mu nepochybne poskytne čas na zamyslenie. Každý si však zaslúži druhú šancu, ak ukáže, že sa naozaj poučil zo svojich chýb,“ povedal Horner.

„Je to mladý chalan a my ho budeme aj naďalej podporovať – aj napriek tomu, že došlo k ukončeniu jeho zmluvy – z mentálneho hľadiska aj vzdelanostného. Veríme, že sa z toho poučí,“ dodal.

A slová podpory estónskemu mladíkovi prišli aj zo strany vlaňajšieho šampióna Maxa Verstappena. „Už nie je súčasťou tímu Oracle Red Bull Racing ako rezervný a testovací jazdec,“ povedal Holanďan.

„Cítim, že ľudia si zaslúžia druhú šancu. Tretiu zrejme už nie, ale niektoré slová vám môžu ľahko vypadnúť. Niekedy sa ani poriadne nezamyslíte nad tým, ako veľmi môžete niekomu ublížiť.“

„Jüriho poznám o trochu lepšie než priemerný človek a je to skutočne super chalan. Myslím si, že naozaj pochopil, čo urobil zle. Nachádza sa vo veľmi náročnej fáze kariéry, keď ho všetci odsudzujú – to je vlastne aj fér, veď to, čo povedal, nebolo správne,“ hovorí Max.

„Rozhodne si však myslím, že si zaslúži druhú šancu. Čítal som stanovisko F2 o tom, že oni by to neurobili, avšak on si naozaj zaslúži druhú šancu, aby ukázal, že sa zo svojich chýb poučil a stal sa lepším človekom,“ dodal Verstappen.