logo F1online.sk

Vips zostáva v Hitechu do konca sezóny, Formulu 2 toto rozhodnutie prekvapilo

Jüri Vips
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 6. 2022

Osud estónskeho pretekára Jüriho Vipsa je nateraz známy. Tento pilot už síce nie je juniorom Red Bullu, avšak zostáva jazdcom svojho tímu Hitech GP. Ten na sociálnych sieťach uviedol, že spolupráca medzi oboma stranami pokračuje, čo viedlo k pomerne silnej reakcii zo strany samotného šampionátu.

Zdá sa, že finančné požiadavky boli zaistené, čo je vo Formule 2 jedna z najdôležitejších vecí. Bez toho, aby si piloti v F2 za svoje sedačky platili, by jednotlivé stajne neprežili. Hitech dnes prehlásil, že Vipsa nevyhodí a ten v stajni sezónu riadne dokončí.

„Rozhodol som sa, že Jüri si svoje miesto v F2 v tíme Hitech udrží do konca sezóny. Toto rozhodnutie sme seriózne prehodnotili. Dovolili sme mu dokončiť sezónu, čo je preňho príležitosť demonštrovať svojimi skutkami, akým človekom je. Celkom jasne som vyjadril, že jeho jazyk bol absolútne neakceptovateľný, ale rozhodol som sa dať mu šancu to všetko vynahradiť,“ prehlásil v rozsiahlom stanovisku šéf tímu Hitech GP Oliver Oakes.

„Hitech GP zamestnáva ľudí zo znevýhodnených prostredí a nikdy netoleroval rasistické alebo urážlivé správanie. Ak však žijeme v spoločnosti, kde nikto nemôže urobiť chybu, úprimne sa ospravedlniť, dostať šancu to napraviť a poučiť sa z toho – v akej spoločnosti to potom žijeme?“

„Neviem, prečo to povedal a neviem ani, prečo hral C.O.D. v takom čase. Určite sú veci, ktoré mohol robiť a boli by pre jeho kariéru prospešnejšie,“ uviedol Oakes.

„Aj keď to možno neuspokojí všetkých, verím, že každý z nás si v živote zaslúži druhú šancu, ale nikdy nie tretiu. Jüriho sebaúcta, reputácia a kariéra je teraz v jeho rukách,“ dodal šéf Hitechu.

Na toto stanovisko sa rozhodla stručným, ale zato silným spôsobom zareagovať aj samotná Formula 2, ktorá dokonca uviedla, že je rozhodnutím britského tímu prekvapená.

„V reakcii na nedávny incident Jüriho Vipsa by F2 rada zopakovala, že používanie rasistického alebo diskriminačného slovníka nemôže byť tolerované v žiadnej spoločnosti,“ uviedol šampionát v krátkom stanovisku na sociálnych sieťach.

„Rozhodnutie tímu Hitech Grand Prix je prekvapujúce a nie také, ktoré by sme prijali. Budeme starostlivo monitorovať situáciu, aby sme zaistili, že takéto správanie sa bude riešiť,“ dodala Formula 2.

Súvisiace články