logo F1online.sk

Marko o Vipsovi: Záplava sračiek britských médií nám nedala na výber

Jüri Vips
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 8. 2022

Koncom júna sa na verejnosti spustila dosť veľká búrka, ktorú mal na svedomí vtedy rezervný a testovací pilot Red Bullu Jüri Vips. Ten pri hraní videohry s kamarátmi vyslovil ono anglické slovo na „n“, na ktoré verejnosť reaguje so značným podráždením. Poradca Red Bullu a vlastne aj Vipsov šéf Helmut Marko o tomto incidente v rozhovore pre Motorsport-Total.com povedal, že im britské médiá nedali na výber a Vips preto musel odísť.

Vips sa síce ospravedlnil, ale veľmi mu to nepomohlo. Asi týždeň po incidente Red Bull rozhodol, že ho prepustí. Na druhej strane však treba povedať, že Estónec zostal súčasťou akadémie stajne a udržal si aj svoje miesto v tíme Hitech vo Formule 2. Vips tak stratil „iba“ pozíciu testovacieho a rezervného pilota, ktorú vlani zastával Alex Albon. Jeho nástupcom sa stal Liam Lawson.

„Britské médiá spustili priam záplavu sračiek, takže Red Bull Racing nemal inú možnosť, ako ho zbaviť všetkých funkcií,“ odpovedal Marko na otázku, či mal tím aj inú možnosť než Vipsa vyhodiť.

„Ja si o tom myslím, že chlapec má 21 rokov a ospravedlnil sa. Rozčuľuje ma, že sa to stalo pri hraní hlúpej videohry, pretože popoludní asi nemajú nič lepšie na práci. Ako môžete niečo také robiť viac ako dve minúty? Absolútne tomu nerozumiem. Ale dobre, mladosť – pochabosť. Nedá sa s tým nič robiť.“

„Max má tiež so sebou vždy svoj simulátor. Po pretekoch jazdí virtuálne preteky s Rudym van Burenom (šampiónom v ešporte a tiež simulátorovým jazdcom Red Bullu, pozn. red.). On je druhým jazdcom, pretekového inžiniera majú v Kyjeve a dátového v Južnej Afrike. Takto trávia svoj čas,“ dodal Marko.

Tomu redaktor pripomenul aj jednu nie práve lichotivú udalosť, keď Max Verstappen povedal vo vysielačke o Lancovi Strollovi, že je „Mongol“. To dosť popudilo časť verejnosti, keďže toto označenie sa dlhé roky používalo ako výsmech ľuďom s Downovým syndrómom. Podľa poradcu Red Bullu sa však tieto dva incidenty nedajú porovnať.

„To nemôžete porovnávať,“ prehlásil. „Je to tiež záležitosť ich osobného vývoja. Max sa k takýmto otázkam vždy vyjadroval veľmi jasne. A samozrejme, v prípade Vipsa bol tlak zo strany tlače a sponzorov taký veľký, že sme museli reagovať,“ povedal Marko.

Súvisiace články