logo F1online.sk

Naše dvere nie sú otvorené pre Gaslyho ani nikoho ďalšieho, hovorí Wolff

Toto Wolff
© Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 6. 2022

S blížiacim sa letom sa nám pomaly otvára aj tradičná „silly season“ plná prestupových špekulácií. V posledných rokoch sa to na prestupovom trhu hemžilo aktivitou, čo je hlavný dôvod, prečo v roku 2022 očakávame pokojnejšie leto. Prestupovému obdobiu by mali dominovať v podstate tri mená – Pierre Gasly, Daniel Ricciardo a Oscar Piastri. Jednou z vecí, ktorú vieme potvrdiť už dnes je, že Mercedes sa letného prestupového obdobia nezúčastní.

Keď prišlo oznámenie o predĺžení spolupráce medzi Sergiom Pérezom a Red Bullom, odpadol nám tým aj najväčší otáznik na trhu. Red Bull, Ferrari aj Mercedes majú svoje sedačky obsadené a zmluvy podpísané. To presunulo reflektory mediálneho záujmu do tváre Pierra Gaslyho, ktorý čaká na ďalšiu šancu v top tíme.

Je zaujímavé, že prestupové špekulácie sa aktuálne točia okolo jazdcov, ktorí majú zmluvy pre budúci rok, ako napríklad Gasly či Ricciardo. Helmut Marko, ktorý je v podstate šéfom francúzskeho pretekára sa už nechal počuť, že Pierre má platnú zmluvu aj na rok 2023 a nevidí dôvod, prečo by sa mal z AlphaTauri sťahovať do niektorého z konkurenčných tímov.

Otázku, či by potenciálne vedel nájsť nejaké miesto pre Pierra Gaslyho, dostal aj boss Mercedesu Toto Wolff. Ten však v súčasnosti rozhoduje iba o obsadení sedačiek v továrenskom tíme a nemá v rukách žiadnu „páku“, ktorou by ho mohol posunúť k niektorému zo zákazníkov, pretože títo sú v jazdeckej otázke celkom nezávislí.

„Naše dvere nie sú otvorené,“ prehlásil Wolff. „Máme jednu silnú stránku a tou sú naši dvaja chlapci. Ak by som sledoval jazdecký trh a čo sa tam odohráva, len by ma to rozptyľovalo.“

Asi je to viac ako pochopiteľná odpoveď. Lewis Hamilton i George Russell majú zmluvy aj na rok 2023 a len ťažko by ste hľadali spôsob, ako takéto duo ešte vylepšiť. Iné sedačky už Wolff „pod palcom“ nemá. Otvára sa tu však možnosť smerom k roku 2024. Tým je však zbytočné sa teraz zaoberať.

„Už začíname hovoriť o zmluvách na rok 2024? V júni 2022? Nie, s Lewisom je všetko ako má byť. Ako som už povedal, lepšiu jazdeckú dvojicu by som si nemohol priať,“ povedal Wolff.

Súvisiace články