logo F1online.sk

Brundle: Leclerc trpí rovnako ako Hamiltonov chrbát

Lewis Hamilton a Charles Leclerc
© Mercedes
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková14. 6. 2022

Komentátor F1 Martin Brundle sa po treťom neúspechu za sebou zamyslel nad pocitmi pilota Ferrari Charlesa Leclerca. Okrem toho odkazuje Mercedesu, že si má vyriešiť problémy so svojou „kraksňou“ (ako monopost sám nazval Toto Wolff) a nie spoliehať sa na zmenu pravidiel.

Podľa Brundla sa fyzická bolesť chrbta, ktorú Lewis Hamilton cíti kvôli poskakovaniu, dá prirovnať k tej psychickej Charlesa Leclerca. Monačan v posledných troch veľkých cenách zaznamenal len jedno štvrté miesto po strategickej chybe tímu, pričom problémom sú najmä dve vypadnutia spôsobené technickými zlyhaniami. Prišiel tak o množstvo bodov, ktoré môžu v konečnom zúčtovaní hrať veľký význam v boji o titul.

Brundle sa domnieva, že séria problémov, ktorá doteraz sprevádzala pilota Ferrari, ho stojí veľa síl a zároveň negatívne ovplyvňuje jeho vzťah s tímom. „Charles Leclerc musí byť celý bez seba. Mohol mať tri slávne víťazstvá. Auto dostáva na pole position, jazdí krásne a pritom sa mu takéto veci ako porucha motora stávajú až príliš často. Spoľahlivosť ho teraz stojí veľa, šancu stať sa majstrom sveta. Stratégia ho zase stála v Monaku šancu na slávne víťazstvo v jeho rodnom meste.

„On miluje Ferrari a Ferrari miluje jeho, a to spôsobom, že naposledy som niečo také videl medzi Ferrari a Michaelom Schumacherom. Cítiť tam veľmi veľa lásky, ale práve teraz sa Leclerc musí cítiť rovnako obito ako Lewisov chrbát,“ zdôrazňuje bývalý pilot F1.

Pokiaľ ide o Hamiltona, ten narieka nad problémami s poskakovaním, pričom v Baku ledva vyliezol z monopostu. Jeho tím postupne začína tlačiť na zmenu pravidiel, o čom sa v padoku strhla horlivá diskusia.

Brundle si ale myslí, že je na samotnej stajni z Brackley, aby problém rozlúskla. „Tímy, ktoré to majú vyriešené, jasne hovoria, že je to problém Mercedesu a nie problém F1. Niet pochýb, vyzerá to veľmi nepríjemne. Samozrejme, Mercedes to môže vyriešiť zvýšením svetlej výšky auta, ale potom stratí obrovské množstvo výkonu. Museli obetovať komfort v prospech výkonu.“

„Naozaj prekvapujúce je to, že Mercedes jednoducho nedokáže odomknúť potenciál auta, ktoré vyzerá byť celkom vynikajúce. Treba to zvládnuť. Žiadať od ostatných tímov, aby požadovali zmenu pravidiel a pomohli Mercedesu, je hlúposť, pretože by to zjavne poškodilo práve ich. Nepodceňujem však to, čím si prechádzajú George Russell a Lewis Hamilton, nakoľko to vyzerá mimoriadne bolestivo,“ dodáva 63-ročný Brit.