logo F1online.sk

Snažím sa usmievať, no hlboko vnútri som sklamaný, hovorí Ricciardo

Daniel Ricciardo
© Motorsport Images/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl30. 5. 2022

Keď Daniel Ricciardo v roku 2018 v Monaku vyhral, zrejme netušil, že odvtedy v kniežatstve zaboduje už len raz, aj to za deviate miesto v sezóne 2019. Jeho posledné dve vystúpenia v Monaku sa dajú označiť ako jednoznačne nevydarené.

Minulý rok prišiel Ricciardo do cieľa dvanásty a dostal kolo od tímového kolegu, včera z toho bolo v cieli trináste miesto. Austrálčan tak len nadviazal na nevydarenú kvalifikáciu a na trati, kde sa aj na vode len veľmi ťažko predbiehalo, neposkočil bližšie k prvej desiatke.

„Nie tak často jazdíme v Monaku na vode, čiže to boli náročné a nevyspytateľné preteky,“ skonštatoval Daniel Ricciardo, ktorý na rozdiel od Landa Norrisa prezúval z pneumatík do dažďa priamo na sliky. Ani tento strategický ťah mu nepomohol získať pozície k dobru.

„Dostal som sa do bodu, keď som bol extrémne pomalý. Avšak myslel som si, že ak nasadím na pár kôl intermediálne pneumatiky, stratím ešte viac času. Preto sme skúsili ísť priamo na sliky. Dúfali sme, že prídu nejaké príležitosti, na konci však všetci zvolili podobnú stratégiu. Tento víkend však jednoducho nebol dobrý, nemal som rýchlosť. Ako vieme, v Monaku je kľúčová pozícia na trati,“ povzdychol si austrálsky pilot.

Po siedmom podujatí sezóny naďalej platí, že Daniel Ricciardo bodoval len dvakrát, v Austrálii za šieste miesto a v Imole „len“ v sobotňajšom šprinte. Na body prehráva s Landom Norrisom 11:48. „Mám za sebou ťažký víkend, je náročné to prijať. Žiaľ, za posledných 12 mesiacov už s tým mám skúsenosti. Azda to teda dokážem lepšie zvládnuť. Preto sa budem naďalej usmievať, alebo sa o to aspoň pokúsim, ale hlboko vnútri som sklamaný. Na pár dní vypnem, zostanem v Monaku s priateľmi a pokúsim sa užiť si aj nejaké momenty mimo trate, aby som sa reštartoval pred Baku.“

Po kritike Zaka Browna už Daniel nutne potrebuje lepší výsledok. Najbližšie nás čaká práve Baku, kde pred rokom nabúral v kvalifikácii, no v pretekoch to vytiahol na body. Ricciardo má na Baku rozporuplné spomienky – v roku 2017 tam vyhral bláznivé preteky, o rok neskôr na cieľovej rovinke kolidoval s Maxom Verstappenom.

„V Monaku potrebujete sebadôveru a pocit, že môžete autu naozaj veriť. Ak nie, prejaví sa to na časomiere. Stále je tu niečo, na čom musím zapracovať. Už to trvá určitý čas a prial by som si, aby to bolo iné. Avšak taká je realita. Neostáva mi nič iné, len pokračovať v práci a snažení. Nechcem bojovať o trináste miesto. Chcem sa dostať čím skôr späť na body,“ uzavrel Ricciardo.

McLaren vďaka Landovi Norrisovi získal deväť bodov, čo je viac než priamo konkurenti v súboji o štvrté miesto v Pohári konštruktérov. Britský tím máličko navýšil náskok pred Alfa Romeo i Alpine. „Naša rýchlosť bola povzbudzujúca. Deväť bodov pre Landa, vďaka čomu sme zdolali priamych konkurentov v boji o štvrtú priečku, pre nás predstavuje veľmi pozitívny výsledok. Pri Danielovi sme verili, že prídu nejaké príležitosti, no nič sa nevyskytlo. Preto sme získali len jednu pozíciu k dobru a skončili na trinástom mieste. Také je pretekanie v Monaku,“ skonštatoval šéf tímu Andreas Seidl.