logo F1online.sk

Ferrari je na dážď pripravené, predpovede sa však opäť zmenili

Charles Leclerc
© Twitter/Scuderia Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 5. 2022

Ferrari zvládlo monackú kvalifikáciu dobre a postaví sa do prvého radu. Z pole position vyrazí do svojich domácich pretekov Charles Leclerc, ktorý dúfa, že na tejto trati konečne prelomí svoje prekliatie. Scuderia vraj nenechala nič na náhodu a je pripravená aj na prípadný dážď. Predpovede sa nám však opäť zmenili a šanca na dážď výrazne poklesla.

Ešte v sobotu hlásili predpovede FIA pravdepodobnosť dažďa v pretekoch okolo 70 percent, čo je skutočne výrazný faktor a zdalo sa, že Monako ponúkne poriadnu dávku nepredvídateľnosti. Tímy s tým v priebehu celého víkendu kalkulovali a taký Max Verstappen po kvalifikácii hlásal, že cez noc vysloví nejaké modlitby a zatancuje tanec dažďa. Na druhej strane, Charles Leclerc bude dúfať v suchú a nudnú nedeľu bez komplikácií.

„Nemyslím si, že som tu niekedy jazdil za mokrých podmienok, aspoň si teda niečo také nepamätám,“ povedal Leclerc po kvalifikácii. „Bude to zložité, myslím tým, že mestské trate sú vo všeobecnosti veľmi zložité. Monako je jeden z najnáročnejších okruhov v sezóne a som si istý, že v daždi je to ešte náročnejšie.“

„Sme na to však pripravení. Posledných pár rokov to pre nás na vode nebolo najjednoduchšie, ale zdá sa, že v tomto roku to zvládame dobre. Bude to v poriadku,“ uistil Leclerc.

Nakoniec to vyzerá, že Monačan sa dažďa nebude musieť obávať. Necelých 24 hodín pred štartom sa totiž predpovede začali opäť meniť. Podľa niektorých existuje určitá šanca na dážď až po pretekoch, podľa ďalších dnes nebude v Monaku pršať vôbec a podľa FIA klesla pravdepodobnosť dažďa v priebehu pretekov na 40 percent. Všetko tak hrá v Charlesov prospech a v nedeľu by sa všetky reči o „monackom prekliatí“ mohli skončiť.

„V nič také neverím. Nie som ani trochu poverčivý,“ hovorí Leclerc. „Až doteraz sme mali naozaj hladký víkend. Štartujeme z najlepšej možnej pozície, takže veríme, že nás čakajú čisté preteky a konečne si vyjazdíme dobrý výsledok.“

Súvisiace články