logo F1online.sk

Formula 1 bez Monaka pre mňa nie je Formulou 1, hovorí Leclerc

Charles Leclerc
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 5. 2022

Ikonické podujatie, ktoré v ostatných rokoch začalo prudko rozdeľovať fanúšikovskú obec. Kým jedna jej časť hovorí, že Monako už napriek všetkému nemá v kalendári čo robiť, tradicionalisti bojujú za jej zotrvanie napriek nudným pretekom. Nie je ťažké uhádnuť, do ktorej skupiny sa radí domáci miláčik Charles Leclerc.

Jazdci budú z väčšej časti vždy bojovať za zotrvanie Monaka v kalendári. Oni sa totiž na preteky pozerajú z kokpitu a odtiaľ je okruh v Monte Carle nesmiernou výzvou a skvelou zábavou. Kým fanúšikovia pri obrazovkách väčšinou čelia výzve počas nedeľných pretekov nezaspať.

Toto však nie sú dôvody, pre ktoré sa najnovšie špekuluje, že Monako by mohlo z kalendára vypadnúť. Liberty Media má problém akceptovať výhody, ktoré si toto podujatie dlhé roky užívalo a ak sa nemieni „postaviť do radu“, o svoje miesto môže rýchlo prísť.

„Myslím si, že by to bol pre obe strany zlý ťah,“ povedal o možnom vypadnutí Monaka z kalendára Charles Leclerc. „Formula 1 bez Monaka je pre mňa niečím nepoznaným, teda ak odpočítam COVID-ové dôvody v roku 2020.“

„Formula 1 bez Monaka pre mňa nie je Formulou 1. Myslím tým, že F1 má svoju históriu a má niektoré historické trate ako Silverstone, Monzu a tiež Monako. Podľa mňa by v kalendári mali zostať,“ povedal Leclerc.

Možným riešením by bolo urobiť preteky v Monaku o čosi záživnejšími, avšak aj sám domáci pretekár si uvedomuje, že niečo také by bolo nesmierne zložité zrealizovať. „Občas som premýšľal nad tým, či by to zlepšilo predbiehanie. Neviem, možno pred tunelom by sa dalo ísť doľava a vytvoriť tam dlhú rovinku. Avšak je to vôbec uskutočniteľné?“

„Nie som si istý. Samozrejme, predbiehanie je náročné, ale my jazdci milujeme túto výzvu, hlavne v kvalifikácii. V kalendári nie je trať, ktorá by sa svojim adrenalínom blížila Monaku. Pre mňa je toto podujatie súčasťou histórie F1 a malo by zostať jej súčasťou,“ dodal monacký pretekár.