logo F1online.sk

Leclerc o monackom prekliatí: Na nič také neverím

Charles Leclerc
© FOM
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 5. 2022

Pilota Ferrari Charlesa Leclerca čaká domáci víkend v Monaku a toto miesto sa mu v kariére stalo menším prekliatím. Za päť rokov vo Formule 1 a Formule 2 tu preteky nedokončil ani raz. Jeho smolu dokonalo podčiarkol minulý rok, kedy po zisku pole position do pretekov pre poruchu ani neodštartoval. Pár dní pred domácim podujatím však sebavedomo hlási, že v žiadnu smolu neverí.

Ferrari tu mohlo vlani zvíťaziť. Tento okruh mu dokonalo vyhovoval a Leclerc to ziskom pole position potvrdil. Žiaľ, jeho nehoda v druhom kvalifikačnom pokuse zmarila všetky nádeje.

O rok neskôr má Charles ďalšiu ideálnu príležitosť. Ferrari má rýchle auto a čísla z posledného barcelonského sektoru naznačili, že monopost F1-75 by sa v uličkách Monte Carla mohol cítiť ako ryba vo vode. Aby z toho však mohol ťažiť, budú mu musieť byť aspoň trochu naklonení aj „bohovia motoršportu“.

„Je pravdou, že v Monaku som nikdy nemal šťastie, ale na druhej strane, ja na žiadnu smolu neverím. Som presvedčený, že všetky nešťastné príbehy, ktoré som tu zažil, sa nakoniec stanú skvelými príbehmi,“ povedal Leclerc v rozhovore pre La Gazette de Monaco.

„Budeme dúfať, že šťastie sa nám tento rok už neobráti chrbtom, pretože každý bod sa ráta. To platí aj o poslednom nedeľnom odstúpení z pretekov. Musíte si povedať, že toto je motoršport a tieto veci sa stávajú. Keď však sedím v aute, nemôžem na to myslieť,“ dodal monacký pretekár.

Aj v tomto rozhovore (podobne ako po skončení Veľkej ceny Španielska) Charles zopakoval, že radšej myslí na pozitíva. „Vylepšenia, ktoré sme na auto priniesli, mali pozitívny efekt a pomohli nám zlepšiť našu výkonnosť. Všetko fungovalo tak, ako sme očakávali. To sú pre nás veľmi dobré správy, pretože niečo také nie je vo Formule 1 samozrejmosťou,“ povedal Leclerc.

„Degradácia pneumatík bola v Barcelone nižšia, ale po jedných pretekoch je ešte priskoro vyhlásiť, že problém sa podarilo vyriešiť. Jedno je však isté, urobili sme krok správnym smerom,“ dodal.

Charles momentálne jazdí vo Ferrari svoju štvrtú sezónu. Keď v roku 2019 prichádzal, bol ešte mladík s ročnými skúsenosťami vo Formule 1 a štvornásobným majstrom sveta po svojom boku, od ktorého sa mal podľa plánov tímu v prvom rade učiť. Za ten čas prešiel dosť dlhú cestu.

„Myslím si, že som sa za tie tri roky dosť zmenil. Šport je ako život, každý rok získavate skúsenosti a objavujete nové veci,“ hovorí Leclerc.

„Veľa píšem, či už o mojich pocitoch alebo o práci s inžiniermi, čo mi umožňuje zlepšovať sa nielen ako jazdec, ale aj ako človek. Pokiaľ ide o jazdeckú zmenu, tak je ťažké ju opísať. Je to o zhromažďovaní malých detailov, ktoré nakoniec vedú k veľkému vývoju. Myslím, že v posledných rokoch som vyzrel a nadobudol väčší pokoj,“ povedal Charles.