logo F1online.sk

Monako nám sedieť nebude, priznal Wolff

Lewis Hamilton
© LAT Images/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 5. 2022

Smerujeme na najšpecifickejší okruh v kalendári. Monako je trať ako žiadna iná, nepotrebujete tam prakticky ani aerodynamiku a ani výkon motora. Stačí „len“ poriadny mechanický grip. Záverečný sektor okruhu v Barcelone je vždy dobrým meradlom výkonnosti stajní pred Monakom. Vylepšený balík Mercedesu z neho však nevychádza najlepšie.

Celok okolo Tota Wolffa bol po Barcelone vo vytržení. Padali dokonca slová ako „najrýchlejší“ alebo „majstrovský titul“. Ofenzíva stajne z Brackley sa však v Monaku zrejme na jeden víkend preruší. Len v záverečnom sektore v Barcelone totiž Mercedes stratil na Ferrari štyri desatiny a podľa viacerých analýz to v pomalých zákrutách ide lepšie nielen Red Bullu, ale dokonca aj Alfe Romeo či Haasu.

„Tento víkend sme nemali zvlášť dobré tempo v pomalých zákrutách posledného sektora okruhu,“ priznal šéf Mercedesu Toto Wolff.

Je to trochu zvláštne, pretože ešte na predsezónnych testoch bol Mercedes v pomalých zákrutách pomerne silný. Postupne si však túto výhodu pre seba „ukradlo“ Ferrari a dobrú výkonnosť v pomalých zákrutách ukazujú aj jeho zákazníci.

Na druhej strane, Wolff poukazuje na to, že sčasti môžu za tieto problémy aj vysoké teploty. „Čiastočne to bolo spôsobené horúčavou v Španielsku, čo sa v Monaku môže zmeniť,“ prehlásil rodák z Viedne.

V Monte Carle sa pôjde omnoho pomalšie, bude o čosi chladnejšie a Pirelli privezie najmäkšie zmesi pneumatík miesto najtvrdších. To by mohlo kartami pomerne výrazne zamiešať.

„Monako pre nás v posledných rokoch nebolo tým najšťastnejším miestom, možno preto, že naše auto bolo veľké ako slon. Som veľmi zvedavý, ako to s nami bude vyzerať tento víkend,“ povedal Wolff.

„Stále sa trochu trápime so zahrievaním pneumatík. Moje očakávania sú teda pred Monakom nižšie než pred ktorýmkoľvek iným okruhom. Nie som si istý, či dokážem vedecky vysvetliť, prečo to tak je. Bude to však pre nás ďalšia príležitosť sa niečo naučiť,“ dodal Wolff.