logo F1online.skF1online.sk

Dokončia konečne Mercedes-AMG One? Museli sme byť ožratí, povedal Källenius

Mercedes-AMG One
© Twitter/Mercedes-Benz
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 5. 2022

Postaviť „Formulu 1 pre civilnú premávku“, to bola predstava, ktorej v histórii automobilizmu podľahla nejedna značka. Problém je, že to vyjde len málokedy a výsledný produkt sa buďto postaviť nepodarí alebo má s monopostom F1 spoločného pramálo. Poriadne sa popálil aj Mercedes a jeho „tuningová“ značka AMG s projektom Mercedes-AMG One. Ten bude čoskoro snáď pripravený uzrieť svetlo sveta, ale šéf automobilky Ola Källenius z neho natešený nie je.

Mercedes-Benz by mal svoje hyperauto „s pohonom z Formuly 1“ uviesť v najbližších týždňoch a pôrod teda nebol jednoduchý. Vývoj v súčasnosti trvá už asi päť rokov a sprevádzal ho hádam ešte väčší bolehlav než podobný projekt Aston Martinu s modelom Valkyrie.

„Tím AMG a oddelenie High Performance Powertrain tímu Formuly 1 pred nejakými štyrmi rokmi prišlo a povedalo: ‚Máme skvelý nápad. Namontujme motor Formuly 1 do cestného automobilu.‘ Musím skontrolovať zápis z toho rokovania, ale som si istý, že sme boli ožratí, keď sme s týmto súhlasili,“ prehlásil Ola Källenius, ktorého cituje magazín Autocar.

Pôvodný projekt civilného automobilu s motorom z Formuly 1 (vrátane rekuperačných jednotiek MGU-H a MGU-K) bol predstavený ešte v roku 2017 a vývoj sprevádzalo toľko omeškaní, že sa ani spočítať nedajú. Prispôsobiť pohonnú jednotku F1 na civilnú premávku sa ukázalo ako absolútne zbytočné a drahé.

Pôvodne mal byť automobil predstavený začiatkom roka 2019. Čísla boli taktiež pôsobivé, maximálna rýchlosť 350 kilometrov za hodinu, z 0 na 200 km/h za rovných šesť sekúnd. Mercedes vlani uviedol, že výroba 275 exemplárov začne v roku 2022 a teraz to naozaj vyzerá, že tento plán sa už splniť podarí. Všetky sú už dávno vypredané a ak ste jeden chceli, museli ste mať na účte aspoň 2,27 milióna eur.

Najväčším problémom pri vývoji údajne bolo splniť emisné normy s použitím benzínového filtra pevných častíc bez zníženia výkonu.

Mercedes si svoju chybu už uvedomil a oznámil tiež, že spolu s uvedením auta vydá aj „veľmi úprimný dokument“, v ktorom sa oboznámime s vývojom tohto projektu.

Súvisiace články

Diskusia