logo F1online.sk

Capito: Musíme vyriešiť kvalifikáciu, inak nevyužijeme potenciál auta

Alex Albon
© Williams F1
Milan Kubala
Milan Kubala17. 5. 2022

Williams má v tejto sezóne presne opačný problém ako Alpine. V kvalifikácii zvykne pôsobiť dojmom, že plynový pedál v monoposte ani nefunguje, a v pretekoch sa to všetko snaží dobiehať. Šéf stajne Jost Capito si uvedomuje, že to je veľký problém, ktorý treba urýchlene riešiť.

Alex Albon sa v Miami upäť umiestnil v prvej desiatke i napriek tomu, že na štarte sa postavil len na osemnástu pozíciu. Po všetkých troch tréningoch určite veril, že to bude mať o čosi jednoduchšie, ale Williamsu nevyšla kvalifikácia. To je v tejto sezóne pre stajňu z Grove príznačné.

“Ťažko sa získavajú body, keď sa kvalifikujete na osemnástom a devätnástom mieste,” uvedomuje si Jost Capito, ktorého vyspovedal motorsport.com. “Vtedy potrebujete aj kus šťastia, že sa pred vami niečo udeje. Ale aj tak je preteková rýchlosť nášho auta ozaj dobrá.”

Albonovi pomohli problémy Aston Martinov, ktoré mali pred pretekmi príliš chladné palivo, aj niekoľko odstúpení a trestov. Avšak, keby Albon štartoval z vyššej pozície, nemusel sa spoliehať na pomoc konkurencie.

Šéf britskej stajne sa pustil do vysvetľovania kvalifikačného prepadu: “Išlo o prípravu pneumatík, teplota trate bola o päť stupňov vyššia než dovtedy. Odhadovali sme, že pneumatiky budeme musieť zohrievať trochu inak. Predné a zadné nakoniec neboli vybalansované a bolo po všetkom. Ak máte len dve šance a pri tej prvej to nezvládnete, tak je veľmi ťažké to trafiť druhýkrát, pretože ste pod veľmi veľkým tlakom.”

“Po kvalifikácii boli všetci sklamaní. Keď ste v tréningoch v prvej desiatke a potom v kvalifikácii sa o desať priečok prepadnete, je to sklamanie pre celú stajňu. Potrebujete však, aby bol váš tím motivovaný a zabojoval, lebo pred šachovnicovou vlajkou nie je všetkému koniec. Ukázalo sa, že náš tím sa nikdy nevzdáva, a to nás podľa mňa posunie vpred,” pousmial sa 63-ročný Nemec.

Bez skvelého výkonu Alexa Albona by bola mentálna odolnosť Williamsu nanič. Nicholas Latifi totiž skončil de facto ako posledný pilot, ktorý nedoplatil na technické problémy či vypadnutie.

“Alex opäť odjazdil výnimočné preteky, je to fantastický jazdec a ukazuje to. Poodhaľuje tiež potenciál nášho auta, že v pretekoch dokážeme držať krok so stredom poľa. Musíme len vyriešiť tú kvalifikáciu a zbierať lepšie výsledky,” pokračoval Jost Capito.

Výkony pilota z rodiny Red Bullu si nevie vynachváliť. “Na takých pretekoch ako v Miami viete, že sa niečo môže prihodiť, takže sa snažíte vyhýbať sa problémom. Pre jazdcov je ťažké na to netlačiť príliš, ale ani nebyť prehnane uvoľnený. Treba byť pripravený, keď sa láme chlieb. Alex je v tomto ohľade brilantný.”

Úlohu Nicholasa Latifiho v tíme však nemožno podceňovať. Williams ešte stále nenaráža na rozpočtový strop, a tak Kanaďanove milióny víta s otvorenou náručou. Ešte lepšie by však bolo, keby ich v úvode sezóny neprehajdákal na početných kolíziách.

Podľa Capita sa Williams opäť dostáva do väčšej pohody, náhradných dielov už nie je taký nedostatok ako doposiaľ. “Už bolo načase, aby sme sa trochu dotiahli. Teraz sme v celkom dobrej pozícii. Odísť bez poškodenia z Miami, kde je náročné nič nezničiť, je viac, než v čo sme dúfali.”

Súvisiace články