logo F1online.sk

Häkkinen: Red Bull má určite rýchlejší balík ako Ferrari

Max Verstappen pred Charlesom Leclercom
© LAT Images/Pirelli
Milan Kubala
Milan Kubala12. 5. 2022

Charles Leclerc síce ešte relatívne jasne vedie v jazdeckom šampionáte, no Maxovi Verstappenovi sa postupne darí ukrajovať z jeho náskoku. Čoskoro z neho možno už nič nezostane, podľa Miku Häkkinena je totiž jednoznačné, že Red Bull má rýchlejší monopost.

Víťazstvo Red Bullu bude Scuderiu bolieť o to viac, že v sobotu sa jej podarilo obsadiť prvý rad. Obrovskú strategickú výhodu, ktorú vďaka tomu získala, však Max Verstappen vymazal už po deviatich kolách. Odvtedy sa prvej priečky vzdal iba na pár desiatok sekúnd, keď zamieril k mechanikom po novú zmes tvrdých pneumatík.

Charlesovi Leclercovi svitlo svetielko nádeje až po výjazde bezpečnostného vozidla, no ani tento druhý dych mu na Verstappena nestačil. Opäť raz sa potvrdilo, že Verstappen v tejto sezóne buď vypadne, alebo vyhrá.

“Toto bolo pre Maxa ďalšie dôležité víťazstvo. Keď vezmeme do úvahy, že zatiaľ vyhral každé preteky, ktoré dokončil, môžeme zhodnotiť, že Red Bull má jednoznačne rýchlejší balík ako Ferrari,” uviedol pre Unibet Mika Häkkinen. “Max mal veľmi silné preteky. Jeho štart bol dosť dobrý na to, aby Carlosovi Sainzovi vzal druhé miesto, a jeho predbiehací manéver na Charlesa Leclerca z deviateho kola bol predvedený dokonale.”

“Red Bull mal v porovnaní s Ferrari výhodu na rovinkách, čo znamenalo, že Charles to ani s pomocou DRS Maxovi nevedel vrátiť. Po tom neskorom výjazde bezpečnostného vozidla na to Charles tlačil naozaj poriadne, ale Max sa dokázal ubrániť a vzdialiť. Mal to totálne pod kontrolou,” myslí si majster sveta z rokov 1998 a 1999.

Keby Max Verstappen v Bahrajne a Austrálii nedoplatil na technické problémy, môžeme predpokladať, že by mal na konte o 36 bodov viac a bol by z neho líder priebežného poradia. Spoľahlivosť však k Formule 1 patrí a Ferrari v tomto smere odviedlo lepšiu prácu. Extra body si určite zaslúžilo.

Teraz sa však pomaly začína obdobie, keď sa primárnym rozhodujúcim faktorom opäť stane čistý výkon. “Ferrari plánuje na auto nasadiť vylepšenia. Charles a Carlos ich naozaj budú potrebovať, aby im dodali oveľa viac výkonu, pretože Red Bull vyzerá byť silný.”

“Spoľahlivosť je momentálne jedinou slabinou Red Bullu — Max napríklad draho doplatil na piatkový problém. Ak dokážu spoľahlivosť dotiahnuť do dokonalosti, Ferrari bude mať ťažký život,” upozornil Häkkinen.