logo F1online.sk

Kvjat o Imole a Mugelle: Zaslúžia si byť v kalendári

Daniil Kvjat
© Twitter/Honda Racing F1
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 7. 2020

Sen nejedného fanúšika sa naplnil. Formula 1 v tomto roku zavíta aj na okruhy, ktoré vôbec neboli v pláne. „Poďakovať“ za to môžeme celosvetovej pandémii. Kvôli nej museli šéfovia F1 improvizovať a vytvoriť provizórny kalendár. V ňom si našli miesto aj ikonické talianske okruhy Imola a Mugello, na ktoré sa tešia nielen fanúšikovia, ale aj piloti.

Nadšený je i jazdec tímu AlphaTauri Daniil Kvjat. Ten svoje nadšenie pre okruhy na Apeninskom polostrove vyjadril niekoľkokrát. Na jar dostal šancu zviesť sa na legendárnej Imole s dva roky starým monopostom Toro Rosso a bol unesený. Podľa neho by sa Formula 1 mala prestať neustále pokúšať o dokonalé trate a okruh nesúci meno Enza a Dina Ferrariovcov mu svojimi hrboľmi, obrubníkmi a kopčekami učaroval.

„Vždy sa mi páčila myšlienka mať Imolu, Monzu a Mugello v kalendári,“ povedal Kvjat, ktorý v Taliansku svoju motoristickú kariéru začínal. „Bol to taký môj malý sen, podľa mňa si tieto okruhy čisto zo športového hľadiska miesto zaslúžia. Ja sa o politiku, ekonomiku a podobné veci nestarám a tieto trate som vždy miloval.“

Kým Imola bola súčasťou kalendára dlhých 26 rokov (25-krát ako Veľká cena San Marína a raz ako Veľká cena Talianska), pre Mugello to bude v septembri úplná premiéra. Väčšina pilotov však tento toskánsky okruh pozná, či už z testov alebo juniorských šampionátov.

„V Mugelle som pretekal raz, bolo to vo Formule Renault 2,0. Táto trať sa mi naozaj páčila a myslím, že s Formulou 1 to bude zážitok. Je to rýchly okruh s rýchlymi zákrutami a s modernými autami to bude cool, takže som určite rád, že máme tieto okruhy v kalendári. Podľa mňa je to skvelé,“ teší sa na novú skúsenosť Kvjat, ktorého nadšenie zdieľa i jeho tímový kolega Pierre Gasly.

„Mugello je fantastická trať. Takisto som tam pretekal len raz vo Formule Renault 2,0 a jazdu tam som si naozaj užíval. V týchto autách to bude niečo špeciálne. Už sa na to teším,“ povedal francúzsky pretekár.

„Plus tá talianska nátura a ich nadšenie pre Formulu 1. Neviem síce, ako sa situácia okolo pandémie vyvinie, no mať tam fanúšikov, by bolo niečo úžasné. Uvidíme, ako to celé dopadne,“ dodal Gasly.

Súvisiace články